Is Britse pond eerste slachtoffer van Brexit?

Sinds het bekend worden dat de Britten nog dit jaar, in juni, gaan stemmen over de vraag of ze wel of geen lid blijven van de Europese Unie, heeft de nationale munt klap op klap gekregen. De waarde is gedaald tot onder $ 1,40. Dat is een niveau dat we sinds 2009 niet meer gezien hebben.

De klappen die het pond krijgt zijn wel te begrijpen. Beleggers worstelen al met een te lage olieprijs, economische problemen in China en grote politieke onrust in het Midden-Oosten. Kopzorgen over een mogelijke ‘Brexit’ is de druppel, die de emmer doet overlopen. Een run op het pond kan bovendien ook nog eens politiek misbruikt worden door de diverse partijen, die om de gunst van het Britse publiek strijden. Beleggers willen helemaal niet dat het pond een politieke speelbal wordt. In het Verenigd Koninkrijk loopt niet alleen de politieke discussie over de gevolgen van een Brexit, maar ook over de gevolgen voor het pond.

Britse pond onder druk

Verschillende partijen in het veld proberen daarom te gissen tot welk niveau het pond kan gaan wegzakken. Daarbij kijken ze vooral naar ervaringen uit het verleden. In de jaren na het einde van Bretton Woods (1973) zweefden de diverse Westerse valuta’s vrijelijk. Gemiddeld was het pond in die jaren $1,70 waard, maar in 1985 bereikte de munt een dieptepunt van $1,05. De huidige daling is in dat perspectief niet buitengewoon, zo schrijft de Financial Times. Evenmin is het tempo van daling exceptioneel te noemen. Het pond stort niet in elkaar. Dat is althans de mening van partijen als BNY Mellon en Brown Brothers Harriman. Daar denken ze dat veel beleggers zich ingedekt hebben tegen een daling van het pond. Daarmee is het volgens hen veel te vroeg om al een eventueel dieptepunt te prikken.

Bij Commerzbank denken ze daar heel anders over. Daar zijn ze wel degelijk van mening, dat het crisis is en dat de stormbaal gehesen moet worden. Ze hameren erop, dat in de afgelopen 35 jaar het pond slechts driemaal het huidig niveau heeft aangetikt. Dat was in 1992, toen het Wisselkoersmechanisme in elkaar klapte. Het gebeurde opnieuw ten tijde van de dot.com crisis in 2001/2002 en in het crisisjaar 2008.

us-dollar-to-pound-annotated-graph

Het Britse pond ging in het verleden vaker hard onderuit (Bron: Bloomberg, via de Financial Times)

Kapitaalvlucht?

Onzekerheid over de gevolgen van een grote gebeurtenis kan grote onverwachte consequenties hebben, daar zijn alle discussiërende partijen het over eens. Alle partijen vragen zich af, of een Brexit de instroom van assets kan doen verminderen. Zo ja, hoe moet het Verenigd Koninkrijk dan zijn tekorten financieren? Als de assets, die in handen van buitenlanders zijn, het Verenigd Koninkrijk gaan uitstromen, dan zou er pas echt sprake van een crisis zijn. In dat geval zou het maar het beste zijn, als het pond sterk aan waarde inboette, zo denkt een enkeling. Op die manier zou het mogelijk moeten zijn om een handelsoverschot te scheppen, waarmee bovenstaand probleem verholpen is.

Voor weer anderen is dat een te optimistische kijk op zaken. Zij denken dat bij een Brexit niet alleen massaal afscheid genomen wordt van het pond, maar ook van de euro en in tweede instantie zelfs van Europese aandelen en obligaties. Dat gebeurt als de overtuiging postvat, dat een Brexit slecht kan uitpakken voor de stabiliteit in Europa. Een ‘ja’ in het Verenigd Koninkrijk tegen een Brexit kan in andere landen van de Europese Unie de roep om een referendum fors versterken. Dan is het hek echt goed van de dam!

Cor Wijtvliet

Britse pond zakt onder de $1,40 vanwege zorgen Brexit

Deze bijdrage is mogelijk gemaakt door Beurshalte

beurshalte-logoOver Beurshalte:

Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *