Japanse staatsobligaties in de uitverkoop: -20%

Zero Hedge plaatste een grafiek die laat zien hoe snel het sentiment in de markt kan omslaan. Gisteren gingen de Japanse staatsobligaties, de Nikkei index en de goudprijs gezamenlijk omhoog, maar vandaag haakt de eerste van de drie alweer af. Terwijl de Nikkei 225 blijft stijgen en voor het eerst sinds 2008 de grens van 13.000 punten wist te passeren levert de Japanse staatsobligatie al haar winst van gisteren alweer in. De rente op de 10-jaars leningen van de Japanse overheid steeg in een paar uur tijd van 34 naar meer dan 60 basispunten! Op het moment van schrijven noteert Bloomberg een rente van 0,53%, bijna 20% hoger dan gisteren.

Zero Hedge weet te melden dat Japanse staatsobligaties sinds september 2002 niet meer zo snel en zo krachtig zijn gedaald. De ontwikkeling is zorgelijk, want nu de centrale bank 'lender of last resort' is geworden heeft de markt een afvoerputje gevonden voor niet renderende staatsleningen. Als de markt ze niet meer wil hebben en aan het verkopen gaat, dan moet de Japanse centrale bank ze wel opkopen om te voorkomen dat de rente gaat stijgen. Een stijgende rente is funest voor de Japanse staatsschuld, die in omvang meer dan twee keer het BBP is.

De vraag die Zero Hedge stelt is een terechte vraag: Heeft de Bank of Japan de controle verloren?

Rente op Japanse staatsobligaties stijgt een dag na aankondiging stimuleringsprogramma BoJ (Bron: Bloomberg, via Zero Hedge)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo