Jim Rickards: ‘Federal Reserve streeft naar hogere inflatie’

Volgens Rickards, auteur van de bestseller 'Currency Wars', voert Ben Beanke een grootschalige campagne die het publiek in het duister laat tasten omtrent de doelstelling van de Federal Reserve. Dat zei hij vorige week op King World News, twee dagen na de betreffende FOMC toespraak die de goud- en zilverprijzen de hoogte in stuwde. Volgens Rickards liet Beanke er geen twijfel over bestaan dat er een vorm van quantitatieve verruiming aan zit te komen. Eén van de joualisten vroeg Beanke na afloop van zijn toespraak of hij bang was voor ''een inflatie die uit de hand loopt''. Beanke's antwoordde daarop door te stellen dat de FED streeft naar 2% inflatie. Dat is een percentage dat vaak terugkomt als de officiele doelstelling van de Federal Reserve, maar Jim Rickards gelooft daar niet in. Hij is van mening dat Beanke eigenlijk streeft naar een veel hogere inflatie, van 4 tot 5 procent.

FED streeft naar hogere omloopsnelheid geld

Door een hogere inflatie na te streven manipuleert de Federal Reserve de perceptie van het publiek. De prijsinflatie (niet te verwarren met monetaire inflatie), is het gevolg van een combinatie van de geldhoeveelheid en de omloopsnelheid van het geld. Dat eerste kan de centrale bank direct sturen, maar voor de omloopsnelheid van het geld is Beanke overgeleverd aan de stemming van het publiek. Als iedereen zijn hand op de knip houdt en kiest voor sparen en schulden aflossen blijven we in een deflatoire spiraal zitten, waarin de prijzen van goederen temidden van overvloedige liquiditeit toch dalen. Om een deflatoire crisis te vermijden probeert Beanke volgens Rickards de publieke opinie te manipuleren, door meer inflatie na te streven dan hij zegt te doen.

Als de inflatie oploopt tot 4 a 5 procent zal veel geparkeerd geld in beweging komen, omdat beleggers, particulieren en pensioenfondsen gaan zoeken naar manieren om hun koopkracht vast te houden. Als gevolg daarvan stroomt er meer geld in grondstoffen, aandelen en vastgoed en gaan mensen weer meer lenen om te profiteren van de inflatie. De omloopsnelheid van het geld zal toenemen, waardoor de economie zou moeten aantrekken. Het manipuleren van de geesten, wat Beanke doet door eerst een lage inflatie na te streven en vervolgens een veel hogere inflatie te rapporteren, is een psychologisch spel. Een spel dat volgens de economische theorieën van de Federal Reserve moet helpen om de consumptie weer op gang te krijgen en de economie weer een impuls te geven.

'Inflatie zal weglopen van het gewenste niveau'

Toen de joualist Beanke vroeg of de inflatie uit de hand zou kunnen lopen antwoorde Beake bevestigend: ''Ja, de inflatie kan weglopen bij het gewenste niveau''. Jim Rickards vat deze uitspraak op als een signaal dat de inflatie weg zal lopen van het gewenste niveau. Zo lang het grote publiek dit nog niet begrepen heeft moet een hogere prijs voor goud en zilver worden ingecalculeerd. Dat is volgens Rickards de reden dat goud en zilver nog wel even blijven doorstijgen na de verticale koerssbeweging tijdens de FOMC toespraak.

In het boek 'Currency Wars' schrijft Rickards over hoe verschillende valutablokken in deze crisis een strijd zullen voeren om de eigen economie op te peppen. Dat doen ze door de valuta te verzwakken, zodat er een exportvoordeel ontstaat dat werkgelegenheid oplevert. Omdat de hele wereld in hetzelfde schuitje zit zullen alle wereldwijde valuta's volgens Jim Rickards als in een schaakspel tegen elkaar uitgespeeld worden. In dit spel zijn er volgens Rickards drie grote spelers die onderling in een valuta-oorlog verwikkeld zijn geraakt: Amerika, Europa en China. Voor alle details verwijzen we naar het boek Currency Wars, waarin Rickards zijn visie tot in detail beschrijft.

Iran voert een oorlog tegen de Amerikaanse dollar

Wat betreft de deal tussen Iran en India om olie in goud te verhandelen zegt Rickards verrast te zijn. Niet over de feitelijke gebeurtenis, maar wel over de snelheid waarmee de gebeurtenissen elkaar opvolgen. Jim Rickards hield rekening met een dergelijk scenario in 2013 of 2014, maar het volstrekt zich nu al in volle omvang. De actie van Iran is een rechstreekse aanval op de dollar, net zoals de sancties van Amerika en Europa een aanval zijn op de Iraanse economie. Iran kiest voor goud en hoopt dat andere landen snel zullen volgen. Naast India zijn ook Rusland en China 'pro-goud'. Ze beperken de laatste jaren de export van de binnenlandse goudproductie en schroeven stelselmatig hun goudreserve op. Iran ziet deze landen als strategische partners, waarmee het kan handelen zonder tussenkomst van het Westerse financiële systeem en de Amerikaanse dollar.

De sancties van Amerika en Europa hebben hun uitwerking in Iran niet gemist. Het land kent hyperinflatie en de regering van Ahmadinejad zou weinig steun hebben onder de eigen bevolking. Desondanks heeft Iran veel oliereserves, en kan het via de grootste handelspartners in Azië een alteatief geldsysteem opbouwen waarin goud een belangrijke rol speelt. Volgens Jim Rickards lijkt het erop dat India, China, Rusland en Iran de eerste stappen zetten naar een alteatief betalingssysteem dat de Amerikaanse dollar volledig buitenspel zet. Dit is precies waar Rickards in zijn boek over schrijft, maar dat de praktijk zo snel zou volgen had hij niet verwacht. ''Dit kan het begin zijn van het einde van de dollar'', aldus Rickards.

Het volgende wereldwijde conflict gaat waarschijnlijk om olie, goud en dollars

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo