John Williams: ‘Hyperinflatie VS onvermijdelijk’

John Williams is vooral bekend van zijn website Shadowstats.com, waar hij statistieken ten aanzien van de werkloosheid, inflatie en economische groei opnieuw berekent volgens de oorspronkelijke definities. De conclusie die bezoekers van deze website kunnen trekken is dat de officiële statistieken soms misleidend zijn en de valse indruk kunnen wekken dat de Amerikaanse economie aan het herstellen is.

Greg Hunter van USA WatchDog sprak met John Williams over de gevolgen van het soepele monetaire beleid van de Federal Reserve voor de Amerikaanse economie en de waarde van de dollar. In het interview – dat deze week op YouTube werd geplaatst – spreekt Williams de verwachting uit dat de Amerikaanse dollar geen lang leven meer beschoren is. Hij ziet geen andere optie dan hyperinflatie, die in 2013 of 2014 al kan optreden.

De aanleidingen daarvoor zijn de snelle opeenstapeling van schulden door de Amerikaanse overheid en de ongedekte toekomstige verplichtingen voor gezondheidszorg en sociale zekerheid. Volgens Williams kan de overheid zelfs met drastische bezuinigingen het gat in de begroting niet meer dichten. Bovendien geen politieke wil om uberhaupt een poging te ondeemen. Zowel Obama als Romney hebben geen plannen om drastisch te snijden in de overheidsuitgaven, met als logisch gevolg dat er ook in de komende jaren een groot tekort zal zijn op de begroting.

Geldpersfinanciering

Volgens John Williams hebben overheden van nature de neiging om de weg met de minste weerstand te kiezen. In het geval van Amerika betekent dit dat de overheid de Federal Reserve zal inschakelen om de schuld te financieren. Dat is al in zekere mate gebeurd met 'Quantitative Easing' en 'Operation Twist', maar het zal in een stroomversnelling komen zodra buitenlandse bezitters van Amerikaanse staatsschuld zich terugtrekken.

Het wegvallen van het vertrouwen in de dollar (en een daarop volgende verkoopgolf van Amerikaanse staatsobligaties door het buitenland) zal volgens John Williams de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Vanaf dat moment zal de Federal Reserve moeten ingrijpen om een acute dollarcrisis te voorkomen. Maar omdat de Fed als 'lender of last resort' anders kan doen dan staatsobligaties opkopen zal ze inflatie snel uit de hand lopen.

Beschermen tegen inflatie

Volgens John Williams is het bezit van fysiek goud de beste manier om een periode van hoge inflatie of hyperinflatie door te komen. De stijging van de goudprijs over de afgelopen twaalf jaar moet volgens Williams niet worden aangegrepen als een moment om het goud met winst te verkopen. Het rendement dat goud heeft gemaakt weerspiegelt voor een groot gedeelte de waardedaling van het geld. Door fysiek goud te bezitten kan men een crisis doorstaan zonder daarbij veel koopkracht in te moeten leveren.

Ook denkt Williams dat het verstandig is om een voorraad van goed houdbare levensmiddelen aan te leggen. Deze zijn altijd nuttig te gebruiken en kunnen goed van pas komen tijdens hyperinflatie. Doordat het geld dan zo snel aan waarde verliest kunnen bedrijven onderling moeilijk handelen en plannen, waardoor de distributie en productie van levensmiddelen vrijwel tot stilstand komt. De voedselketen wordt gedurende de hyperinflatie korter en inefficienter, waardoor schaarste ontstaat. De prijzen zullen als gevolg daarvan in absolute én relatieve zin toenemen. Meer hierover kunt u lezen in het boek 'When Money Dies' van Adam Fergusson over de hyperinflatie in Weimar Duitsland. Volgens John Williams kan men in de VS nu al besluiten voedsel inte slaan, omdat de prijsstijging van levensmiddelen waarschijnlijk veel groter zal zijn dan de rente die men ontvangt op spaargeld of op staatsobligaties.

Tijd gekocht

Doordat centrale banken wereldwijd ingrepen is een ineenstorting van het huidige financiële systeem uitgesteld. We hebben volgens Williams tijd gekocht, tijd waar we nu voor betalen in de vorm van stijgende prijzen. De fundamentele problemen zijn echter nog niet opgelost, waardoor Williams nog steeds rekening houdt met hyperinflatie in de VS. Volgens de man achter Shadowstats.com kan hyperinflatie worden gedefinieerd als het moment waarop het grootste bankbiljet van vóór het uitbreken van hyperinflatie (in de VS is dat $100) minder waard is geworden dan een stuk toiletpapier van dezelfde omvang.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo