In Venezuela blijven de tekorten niet beperkt tot brood, melk en toiletpapier. Volgens Moneynews beginnen ook de schappen in kledingwinkels, elektronicazaken en andere winkels leeg te raken. Winkelcentra liggen er verlaten bij, omdat het door de extreem hoge inflatie niet meer rendabel is nieuwe voorraad in te slaan. Veel consumentengoederen moeten geïmporteerd worden en daar hebben winkeliers harde valuta voor nodig.
Prijscontroles in Venezuela
Tot voor kort namen winkeliers hun toevlucht tot de zwarte markt, waar de sterk in waarde gedaalde bolivars ingewisseld werden voor Amerikaanse dollars. Maar door de komst van nieuwe wetgeving worden prijscontroles afgedwongen die het voor winkeliers vrijwel onmogelijk maken om nog wat te verdienen. De regering heeft vorig jaar zelfs het leger ingezet om de prijscontroles af te dwingen. Een nieuwe “eerlijke prijs wet” die in november door de regering Maduro werd ingevoerd dwingt de winkeliers waren aan te bieden tegen onmogelijk lage prijzen, waardoor ze geen inkopen meer doen. Verplichte kortingen op elektronica, gereedschap en kleding liepen in sommige gevallen op tot 70%.
Lege winkelschappen
Het aanvullen van lege winkelschappen is vrijwel onmogelijk, omdat de dollars die nodig zijn om importeurs te betalen moeilijk te krijgen zijn. Hoewel de officiële wisselkoers sinds de laatste devaluatie op 11,3 bolivar per dollar ligt betaalt men op de zwarte markt momenteel 66,5 bolivar voor een dollar. Bij de officiële wisselkantoren van de overheid is de wisselkoers met de dollar gunstiger, maar is het aanbod van dollars beperkt. Winkeliers krijgen vaak niet alle dollars toegewezen die ze van plan waren te kopen.
De lege winkelschappen hebben hun weerslag op het alledaagse leven in Venezuela. Normaal gesproken vormen winkelcentra in Venezuela een sociale ontmoetingsplek waar mensen de boodschappen doen, samen eten en waar ze naar de film gaan. Nu worden veel winkels door maatregelen van de overheid gedwongen hun deuren te sluiten. Claudia Itriago, directeur van het Venezolaanse ministerie van winkelcentra, ziet de situatie van dag tot dag verslechteren: “Iedereen die Venezuela bezoekt zal zich realiseren dat de detailhandel sinds 2013 verslechterd is. Het is chaos.”
Lege winkelschappen ontsieren de winkelcentra in Venezuela
Een gedachte over “Lege winkelschappen in Venezuela”
de beste oplossing is im lokaal zo veel mogelijk voeding te produceren. dit creeert banen en zet de toestroom van goedkope voeding op gang.