China heeft het Verenigd Koninkrijk gekozen als het nieuwe Europese handelscentrum voor de Chinese yuan, zo schrijft Bloomberg vandaag. Dat betekent dat Londense financiële instellingen onder het Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor (RQFII) programma maximaal 80 miljard yuan (omgerekend $13 miljard) mogen investeren in de Chinese aandelenmarkt. Ook zal China via het financiële centrum van Londen schuldpapieren in yuan op de markt brengen.
“Het is mijn ambitie om Londen naar voren te schuiven als het Westerse knooppunt voor handel in Chinese yuan”, zo verklaarde de Britse Minister van Financiën George Osborne. “Meer handel en meer investeringen betekent meer werkgelegenheid en meer banen voor Groot-Brittannië”, zo voegt Osborne eraan toe.
Valutaswap
De Bank of England was de eerste Europese centrale bank die een valutaswap tekende met China. In juni werd een overeenkomst gesloten voor een swap faciliteit van 200 miljard Chinese yuan, maanden voordat de ECB een valutaswap van 350 miljard yuan ondertekende met de Chinezen. Met deze valutaswaps verkleinen landen het valutarisico van de Amerikaanse dollar, de munt die in het verleden gebruikt werd voor vrijwel alle internationale transacties tussen bedrijven.
Chinese yuan wordt wereldmunt
De Chinese economie is na de Verenigde Staten de grootste ter wereld. Dat betekent dat ook de Chinese munt steeds belangrijker wordt voor de wereldwijde handel en investeringen. Het Britse pond wordt nu de vierde grote valuta die direct verhandelbaar is voor Chinese yuan, na de Amerikaanse dollar, de Japanse yen en de Australische dollar. Directe handel tussen de Australische en Chinese valuta begon in april, terwijl de directe handel tussen yuan en yen al sinds juni 2012 mogelijk is.
Volgens Nathan Chow, econoom bij DBS Group Holdings Ltd in Hong Kong, levert deze deal tussen China en het Verenigd Koninkrijk het bewijs dat de yuan een wereldmunt is geworden. “Directe handel tussen deze twee valuta levert besparing op in de transactiekosten en elimineert fluctuaties die het gevolg zijn van veranderingen in de dollar. Ook maakt deze deal tussen China en de Bank of England een toename in het gebruik van Chinese yuan binnen Europa mogelijk, omdat Londen meer kan handelen in yuan”.
Momenteel wordt er in Londen op dagbasis $5 miljard aan Chinese yuan verhandeld, een verdubbeling van het handelsvolume van een jaar geleden, zo verklaarde George Osborne op basis van berekeningen van HSBC. Het is dezelfde bank die verwacht dat China in 2015 een derde deel van al haar internationale handel in Chinese yuan zal afrekenen. Dat zou betekenen dat de Chinese munt in de top drie komt te staan van valuta die het meest gebruikt worden voor wereldwijde handel.
De Chinese valuta staat momenteel op de negende plaats van meest verhandelde valuta in de wereld. In 2010 stond de yuan volgens de Bank of International Settlements nog op de 17e plaats in deze ranglijst. Volgens het Belgische Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT), dat veel internationaal betalingsverkeer regelt, was de Chinese yuan in augustus al de twaalfde meest gebruikte valuta.
Appreciatie
De Chinese yuan is sinds juli 2005, toen de vaste koppeling met de Amerikaanse dollar werd losgelaten, al met 36% in waarde gestegen ten opzichte van de Amerikaanse munt. Ten opzichte van het Britse pond is de yuan zelfs al 47% in waarde gestegen. Volgens Bloomberg is de yuan dit jaar al 2,1% meer waard geworden tegenover de dollar, waarmee het de best presterende Aziatische munt is uit een mandje van elf Aziatische valuta.
China stelt haar eigen financiële markt steeds meer open voor buitenlandse investeerders, bijvoorbeeld via RQFII en het Qualified Foreign Institutional Investor programma. In het verleden was de Chinese markt vrij gesloten en konden buitenlandse beleggers bijna niet investeren in bijvoorbeeld Chinese aandelen of Chinees schuldpapier. Nu er steeds meer aandelen en obligaties in Chinese yuan bereikbaar zijn geworden voor buitenlandse beleggers heeft de munt ook meer toegevoegde waarde gekregen.
Chinese yuan wordt een volwassen wereldreservemunt (Afbeelding van Bloomberg)