Marc Faber kritisch over nieuwe stimulering van de Fed

Marc Faber herhaalde opnieuw zijn standpunt dat het beleid van de Amerikaanse centrale bank op den duur zal leiden tot een systeemcrisis en een totale ineenstorting. In de tussentijd worden vooral de welgestelde Amerikanen geholpen door het beleid, omdat de prijzen van financiële activa zoals aandelen, obligaties en vastgoed erdoor zullen stijgen. De mensen met de kleinere inkomens hebben weinig bezittingen die in waarde zullen stijgen en zullen vooral de negatieve gevolgen merken in de vorm van stijgende prijzen van goederen en diensten.

Over de QE3 ingreep van de Fed

Volgens Marc Faber heeft niet alleen de Fed de geldpers aangezet, maar zijn er meer landen in de wereld die een soortgelijk beleid voeren in een poging de economische groei aan te jagen. Als gevolg van dit beleid zal het geld steeds minder waard worden, waardoor staatsobligaties volgens Faber geen interessante belegging meer zijn. Aandelen zijn ook niet favoriet bij de van oorsprong Zwitserse belegger, maar toch zijn die te prefereren boven obligaties omdat aandelen kunnen meestijgen met de inflatie.

Over de aandelenmarkt

Faber zegt vier maanden geleden aandelen te hebben gekocht in Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië, omdat die volgens hem ondergewaardeerd waren. Op dit moment beginnen Aziatische aandelen weer goedkoop te worden, waardoor Faber een koersstijging van 10 tot 20 procent mogelijk acht voor de aandelen op de Chinese beurzen.

Over de doelstelling van de Fed

Volgens Faber is het een grote misvatting dat het drukken van geld en het opkopen van schuldpapieren kan bijdragen aan het verlagen van de werkloosheid. Het geld stroomt van bovenaf de economie in en komt als eerste terecht bij de banken, institutionele beleggers en vermogende particulieren. Die zullen in onder de huidige omstandigheden eerder geneigd zijn het geld elders te beleggen dan dat ze het aanwenden voor nieuwe bedrijfsinvesteringen. Het geld stroomt in een bepaalde beleggingscategorie, waardoor nieuwe bubbels worden opgeblazen. Hierbij verwijst Faber naar de vastgoedbubbel die de VS net achter de rug heeft en waarvan de misere vandaag de dag nog steeds gevoeld wordt.

Over de goudprijs

Volgens Faber is de trend voor goud stabiel, terwijl de Amerikaanse dollar en andere valuta aan waarde blijven verliezen. Dat betekent dat de goudprijs in termen van valuta zal blijven stijgen. Tot hoe ver de goudprijs blijft stijgen hangt af van hoeveel geld de centrale banken in de economie pompen. De beleggingsgoeroe raadt iedereen aan fysiek goud te bezitten, maar dat ze het niet in de VS moeten opslaan ''omdat de Fed het op een dag van je zal afnemen''.

Over de Amerikaanse huizenmarkt

Huizen in het zuiden van de VS zijn volgens Faber inmiddels goedkoop geworden in vergelijking met vastgoedprijzen elders in de wereld. De tragedie is dat de mensen die als gevolg van de crisis uit hun huis zijn gezet geen toegang meer hebben tot kredieten. Ze hebben geen geld meer en kunnen daardoor niet profiteren van de gunstige prijzen. Ondertussen kunnen vermogende particulieren en beleggingsfondsen profiteren, door grootschalig huizen op te kopen. Deze worden vervolgens verhuurd aan de mensen die eerder uit hun huis zijn gezet. Marc Faber vat het probleem als volgt samen: ''Eerst creeeren ze een vastgoedbubbel en veietigen ze het vermogen van de arme mensen die de hypotheek niet meer kunnen betalen. Vervolgens worden die huizen verkocht aan vermogende mensen, die de woonruimte vervolgens verhuren aan de arme mensen. Die betalen inmiddels een huur die 9% hoger is dan een jaar geleden. Bedankt, Beanke!''

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo