Meer financiële crises sinds introductie Federal Reserve

Sinds de introductie van de Federal Reserve is het aantal bankencrises, valutacrises en defaults van overheden explosief toegenomen. Ook zijn er sindsdien veel meer periodes van hoge inflatie en beurscorrecties geweest. Dat probeert de volgende grafiek op basis van onderzoek van Reinhart en Rogoff duidelijk te maken.

reinhart-rogoff-crises

Veel meer crises sinds de introductie van de Federal Reserve en het loslaten van het goudanker

Deze conclusie is opmerkelijk, omdat de Federal Reserve in 1913 juist werd opgericht als een soort vangnet om omvallende banken te kunnen redden. Waarom gebeurde dan toch het tegenovergestelde? Mogelijk heeft de komst van een centrale bank ervoor gezorgd dat banken en overheden meer risico’s zijn gaan nemen, waardoor grotere extremen (bubbels en crashes) mogelijk werden.

Het loslaten van het monetaire anker van goud in 1971 zorgde opnieuw voor extreme volatiliteit op de financiële markten. De jaren zeventig werden gekenmerkt door een zeer hoge inflatie, een oliecrisis, een stijgende goudprijs en daarna een ongebruikelijke verhoging van de rente. Zo rond het millennium leek de rust weer teruggekeerd en spraken centrale bankiers zelfs over de ‘Great Moderation’, omdat ze dachten dat ze de ultieme balans gevonden hadden van een lage werkloosheid, een lage inflatie en een groeiende economie. Maar wat ze over het hoofd zagen was de explosieve toename van de wereldwijde schulden en een inflatie die kunstmatig laag gehouden werd doordat centrale banken in de rest van de wereld de overtollige dollarreserve opdweilde.

h/t: @Silver Watchdog

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *