De daling van het Britse pond is een ‘welkome verandering’ voor de Britse economie. Dat zei Mervyn King, voormalig gouverneur van de Bank of England, tegenover Sky News. De munt bereikte afgelopen week de laagste koers ten opzichte van alle andere belangrijke valuta, maar dat is volgens de voormalig centraal bankier geen reden tot zorg.
“De Britse economie was al wat aan het vertragen voor het Brexit referendum en ze zijn nu in een positie terechtgekomen waarin de rest van de wereld ons niet veel hulp kan bieden. Vanuit dat oogpunt is de waardedaling van de munt een welkome verandering.”
Een zwakkere munt betekent dat de import duurder wordt, maar dat de concurrentiepositie van Britse bedrijven in het buitenland verbetert. Zij kunnen hun producten goedkoper aanbieden in landen waar met euro’s, dollars of andere valuta betaald wordt.
Flashcrash Britse pond
Een week geleden kelderde het Britse pond in zeer korte tijd van $1,24 naar $1,18 tegenover de dollar, om daarna slechts gedeeltelijk weer te herstellen. Deze plotselinge daling van ruim zes procent zorgde voor veel onrust op de valutamarkt, omdat een daling van die omvang zeldzaam is voor een belangrijke munt als het Britse pond.
De flashcrash versterkte de overtuiging dat de munt nog steeds overgewaardeerd is. Toch blijft oud-gouverneur King er rustig onder.
“De reacties hierop waren over the top. Tijdens de referendumcampagne werd gezegd dat de gevaren van een Brexit een stijging van de rente, een daling van de huizenprijzen en een zwakkere munt zou zijn. Toen dacht ik: droom verder. Dit is namelijk precies wat we de afgelopen drie jaar probeerden te bereiken en nu krijgen we de kans om deze doelen te halen.”
Inflatie
Door de waardedaling van de munt betalen Britten meer voor goederen uit het buitenland die in een andere valuta afgerekend worden. Een kleine verandering in de wisselkoers kan worden opgevangen in de winstmarge van bedrijven, maar als de valuta substantieel in waarde daalt moet het verlies worden doorberekend aan de consument.
Een paar dagen geleden maakte levensmiddelenproducent Unilever nog bekend de prijzen van een groot aantal producten in het Verenigd Koninkrijk te verhogen om de waardedaling van de munt op te vangen. Het is vanzelfsprekend dat andere bedrijven dit voorbeeld zullen volgen, zeker als het Britse pond nog verder daalt. Daardoor zal de inflatie sterk toenemen.