Mnuchin: “Wereldhandel niet in balans”

Het structurele tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is volgens de Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin een teken dat de wereldeconomie nog steeds niet in balans is. Daarom zal hij tijdens het eerstvolgende G20 topoverleg van ministers van Financiën en centraal bankiers in het Duitse Baden Baden opnieuw de aandacht vragen voor meer eerlijke concurrentie.

Ondanks eerdere afspraken van de G20-landen om geen valutaoorlog te voeren is de nieuwe Amerikaanse regering van mening dat er meer moet gebeuren om de wereldhandel weer in balans te brengen. Volgens Trump houden belangrijke handelspartners als Duitsland en China hun munt te goedkoop, waardoor ze een concurrentievoordeel hebben ten opzichte van Amerikaanse bedrijven.

Protectionisme

De G20-landen hebben zich vorig jaar niet alleen uitgesproken tegen valutamanipulatie, ook kwamen ze overeen geen protectionistische maatregelen te nemen. Als het aan de Amerikaanse minister van Financiën ligt moet die tweede afspraak herzien worden, zodat handelsakkoorden zoals de NAFTA weer opengebroken kunnen worden. Volgens president Trump zijn dergelijke invoerheffingen nodig om de wereldhandel weer in evenwicht te brengen.

Het is de vraag of het standpunt van Mnuchin deze week op steun kan rekenen van de andere G20-landen. ECB-president Draghi weerlegde afgelopen donderdag de bewering dat Duitsland haar munt kunstmatig goedkoop houdt. Volgens hem is de consensus tegen protectionisme en voor vrije wisselkoersen jarenlang het fundament geweest voor welvaart in de wereld. Daarom is het volgens Draghi belangrijk dat de G20-landen zich deze week opnieuw tegen protectionisme uitspreken.

Eerlijke handel

De grote vraag is of de kritiek van de Amerikaanse regering op het valutabeleid van haar handelspartners terecht is. Duitsland wordt beschuldigd van een te goedkope munt, maar dat komt voor een belangrijk deel door het monetaire beleid van de ECB. Door het opkoopprogramma en de extreem lage rente werd de munt ruim 20% goedkoper ten opzichte van de dollar. En dat is juist het beleid waar Duitsland de afgelopen jaren zoveel kritiek op heeft geuit.

Het andere ‘probleemgeval’ is China, dat haar munt jarenlang kunstmatig goedkoop hield door dollarreserves op te potten. De Chinese centrale bank is in 2014 al begonnen met het afbouwen van dollarreserves, maar dat heeft nog geen positieve impact gehad op de waarde van de yuan. Sterker nog, de centrale bank heeft veel dollars nodig om de waarde van haar munt te ondersteunen en de kapitaalvlucht uit de yuan in goede banen te leiden. De gouverneur van de Chinese centrale bank zei onlangs in een persconferentie dat China de wisselkoers van haar munt ten opzichte van de dollar dit jaar stabiel wil houden.

De Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin heeft carrière gemaakt bij Goldman Sachs en bij een beleggingsfonds van miljardair George Soros. Bloomberg maakte een korte reportage van de weg die Mnuchin heeft afgelegd tot minister van Financien binnen de Trump regering.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *