Mogelijk nieuwe aankoopronde staatsobligaties door Bank of England

De extra monetaire stimulering moet een helpende hand bieden aan de overheid, die merkt dat de recessie in Groot-Brittannie er dieper in heeft gehakt dan aanvankelijk werd gedacht. Daar komt bij dat de Europese schuldencrisis blijft aanhouden en de prijsinflatie in Groot-Britannie dalende is, waardoor er meer 'ruimte' is voor nieuwe steunaankopen. De laatste economische indicatoren suggereren dat de Britse economie voor het derde kwartaal op rij zal krimpen. In het laatste kwartaal van vorig jaar rapporteerde men een economische krimp van 0,4%, terwijl het eerste kwartaal van 2012 werd afgesloten met een economische krimp van 0,3%. Het zijn geen grote percentages, maar de richting is nog steeds weinig hoopgevend.

Philip Shaw, econoom bij Investec, verklaarde tegenover de Telegraph: ''In eigen land scheppen de economische cijfers onzekerheid over het herstel van de Britse economie, na twee kwartalen van krimp. Ondertussen zijn de tekenen van economische vertraging in andere delen van de wereld geïntensiveerd''. Volgens de Telegraph wordt de kans op een nieuwe stimuleringsronde door de Bank of England versterkt door de lage (prijs)inflatie, die de afgelopen maanden alleen maar verder gezakt is. In mei kwam de officiële prijsinflatie uit op 2,8%, tegenover 3% een maand eerder en 5,2% in september vorig jaar.

De notities van de meeting van het Monetary Policy Committee (MPC) geven aan dat er meer steun is gekomen voor een nieuwe stimuleringsronde van de Bank of England. Vier van de negen leden zou achter nieuwe monetaire stimulering staan, waaronder de gouveeur Mervyn King. Het monetaire beleid van de BoE kan worden getypeerd als bijzonder ruim, omdat de rente al sinds maart 2009 op een historisch laag niveau van 0,5% staat en er al voor £325 aan staatsobligaties zijn opgekocht door de centrale bank. Met deze aankopen helpt de centrale bank de overheid, die tegen een lage rente kan blijven lenen.

De MPC heeft altijd gezegd dat het bereid is om het aankoopprogramma van staatsobligaties op te rekken tot maximaal £500 miljard. Diverse economen van Citigroup verwachten dat er de monetaire verruiming zal worden opgeschroefd tot deze grens, zo lezen we bij de Telegraph. Michael Saunders van Citigroup zei hierover het volgende: “We verwachten dat de MPC het stimuleringsprogramma zal herstarten bij de eerstvolgende bijeenkomst, als reactie op de blijvende zwakte van de Britse economie, de aanhoudende schuldencrisis in Europa en de afgenomen zorgen voor wat betreft de inflatie”

Lagarde

Opvallend is dat ook Christine Lagarde van het IMF kiest voor de 'makkelijke' weg, want in mei zou ze gezegd hebben dat de Bank of England een renteverlaging en nog meer 'QE' moet overwegen. We hoeven u als lezer niet uit te leggen dat de geldpersfinanciering nooit een oplossing kan bieden, omdat de oorzaken van de zwakke economische toestand niet direct worden aangepakt. De verliezen worden via de geldpers afgewenteld op de maatschappij als geheel, omdat het uiteindelijk de koopkracht van de spaarder ondermijnt.

Balans van de Bank of England, de 'loan to APF' vertegenwoordigt de aangekochte staatsobligaties

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo