Nog meer negatieve rente

Wie had tien jaar geleden kunnen vermoeden dat negatieve rente de normaalste zaak van de wereld zou worden? Een kwart van alle staatsobligaties heeft nu al een negatieve rente en de verwachting is dat dit percentage de komende jaren alleen maar verder zal toenemen.

De Bank of Japan en de ECB versterken deze trend door iedere maand voor miljarden aan staatsleningen uit de markt te halen. Daardoor hebben we nu de bizarre situatie dat zelfs landen als Japan en Italië tegen een negatieve rente kunnen lenen.

Japan kan gratis lenen, ondanks de extreem hoge staatsschuld van 230% van het bbp. Een staatsschuld die in de toekomst steeds zwaarder zal gaan wegen door het gebrek aan economische groei en een vergrijzende bevolking. Als al die schulden en toekomstige sociale verplichtingen gedragen moeten worden door de volgende generatie, dan is dat een recept voor problemen…

Dat beleggers vandaag de dag ook hun geld zonder enige vergoeding uitlenen aan een land als Italië is even bizar, als je bedenkt dat er een grote bankencrisis in de lucht hangt. Een reddingsprogramma voor de Italiaanse banken kan zomaar tientallen miljarden euro’s kosten en zal ook de Italiaanse economie geen goed doen. En toch lenen onze pensioenfondsen hun geld met een negatief rendement uit aan deze landen.

global-bond-yield

Negatieve rente voor steeds meer staatsobligaties

Risico versus rendement

Natuurlijk moeten pensioenfondsen zorgen dat hun vermogen belegd is in zeer liquide beleggingen, daar schreef ik vorige week al een column over. Maar een pensioenfonds heeft ook de taak zorgvuldig om te gaan met het vermogen dat ze beheren voor miljoenen Nederlanders. En dan vind ik het bijna onverantwoord om miljarden te beleggen in obligaties met negatieve rente, want dat is in feite risico zonder rendement.

Uit het oogpunt van risicospreiding lijkt het me geen verkeerde zaak als pensioenfondsen een groter deel van hun vermogen in de vorm van fysiek goud zouden bewaren. Goud heeft een negatieve correlatie met andere financiële activa en kan op die manier het risico van de beleggingsportefeuille verlagen. Daar komt bij dat goud een uitstekende hedge is tegen ongelukken in het financiële systeem, denk bijvoorbeeld aan een valutacrisis.

Zo lang pensioenfondsen niet of nauwelijks in fysiek goud beleggen is het wellicht verstandig om zelf de stap te zetten. Goudstandaard informeert u graag over de mogelijkheden om te beleggen in edelmetalen.

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen vrijdag in de nieuwsbrief van GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *