De ambitie van China om olie in yuan te verhandelen zou een grote impact kunnen hebben op het wereldwijde monetaire systeem zoals we dat nu kennen, maar het kan nog lang duren voordat dat punt bereikt wordt.
Een rondvraag van Bloomberg onder verschillende analisten en economen leert ons dat er nog veel komt kijken bij de lancering van oliecontracten in yuan. De kapitaalcontroles in China en het valutarisico van de yuan zijn de grootste obstakels waar oliehandelaren mee geconfronteerd zullen worden als ze olie in de Chinese munt willen verhandelen.
In 2012 waren er al plannen om oliefutures in yuan aan te bieden op de beurs van Shanghai, maar het duurde nog bijna vijf jaar voordat de plannen echt concreet werden. Deze maand zal er voor het eerst getest worden met dergelijke oliecontracten, waarbij de prijs van een vat olie in yuan vermeld wordt. Volgens econome Yao Wei van Société Générale kan dit nieuwe oliecontract een belangrijke belangrijke bijdrage leveren aan de internationalisering van de yuan. Daarover zei ze het volgende tegenover Bloomberg:
“Dit contract heeft het potentieel om een grote bijdrage te leveren aan de internationalisering van de Chinese yuan, maar haar succes zal voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van de mate van vrijheid die wordt toegestaan voor de kapitaalstromen die ermee gepaard gaan.”
Kapitaalcontroles
China is een van de grootste importeurs van olie in de wereld, terwijl het land tegelijkertijd steeds meer kapitaal investeert in belangrijke olieproducerende landen. Vanuit het perspectief van China is het goed te begrijpen dat ze haar eigen munt naar voren schuift als internationaal betaalmiddel, maar voor de olieproducerende landen is deze verandering pas interessant op het moment dat de opbrengsten in yuan vrij verhandeld kunnen worden.
Juist in dat opzicht heeft China nog veel werk te verzetten, omdat de kapitaalcontroles van de Chinese overheid nog steeds van kracht zijn en de financiële markten in China nog steeds beperkt toegankelijk zijn voor buitenlandse investeerders.
Analisten van de bank DBS Group Holdings uit Singapore schrijven in hun nieuwste rapport getiteld “China in 2018/19: The Age of the Strongman” dat de invloed van de Chinese yuan in de regio de komende jaren verder zal toenemen.
“De invloed van de [Chinese] valuta in de regio zal naar verwachting groeien, in lijn met het pro-actieve en assertieve buitenlandse beleid van Xi Jinping. Het Belt and Road initiatief om de banden door heel Eurazië aan te halen zal de onmisbare versterking zijn voor grootschalig gebruik van de yuan om olie mee af te rekenen.”
Valutarisico
Naast kapitaalrestricties is er ook een andere uitdaging voor handelaren die olie in yuan willen afrekenen. Veel olieproducerende landen in het Midden-Oosten hebben hun eigen munt gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, wat betekent dat het verhandelen van olie in yuan een valutarisico met zich meebrengt. Shady Shaher, strateeg van de bank Emirates NBD uit Dubai, zei daar het volgende over tegenover Bloomberg.
“De dollar is zo ingebed in de markt dat het moeilijk is voor te stellen dat die rol zal verminderen. Op de lange termijn valt er wel iets voor te zeggen om te kijken naar transacties in yuan, omdat China een belangrijke markt is. Maar het zal nog jaren duren om dit te ontwikkelen.”
Onlangs nog toonden Chinese investeerders belangstelling om een aandeel te nemen in Saudi-Aramco, de olieproducent van Saoedi-Arabië. Ook dat kan een manier zijn om draagvlak te creëren voor het verhandelen van olie in yuan. Eswar Prasad, die eerder bij het IMF werkte als specialist op het gebied van China, verwacht dat de dollar in de toekomst meer terrein zal verliezen ten opzichte van andere valuta:
“Het is niet onredelijk om je een wereld voor te stellen waarom de overweldigende meerderheid van alle grondstofcontracten – in het bijzonder olie – niet langer uitsluitend in dollars genoteerd staan. Maar de rol van de yuan in het wereldwijde financiële systeem zal uiteindelijk bepaald worden door de mate van toewijding van de regering van Xi Jinping om economische en financiële markthervormingen door te voeren.”
Olie in yuan
China wil graag olie in yuan verhandelen om minder afhankelijk te zijn van de dollar. De Amerikaanse dollar is sinds 1973 de belangrijkste munt om olie in af te rekenen, waardoor deze munt essentieel werd voor het internationale betalingsverkeer. De laatste jaren wordt de hegemonie van de Verenigde Staten van verschillende kanten uitgedaagd, omdat steeds meer landen manieren zoeken om in eigen valuta te handelen en olie in een andere valuta af te rekenen.
Lees ook:
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.
Een gedachte over “Olie in yuan komt langzaam dichterbij”
https://de.sputniknews.com/politik/20171210318631123-welt-chinesisch-globale-strategie-peking-dialog/
De wil van China samen met Rusland de hegemonie van de anglozionistische macht te breken.
In dat speelveld is de dollar nu terecht gekomen.
De verwachting is dat eind 2018 begin 19 de problemen voor dollar dusdanig worden dat VS een geheel andere koers moet gaan varen.
Het zal uiteindelijk een grote geopolitieke verandering te weeg brengen.
Mij valt op dat er plots een giga speculatie rond de Bitcoin bezig waarbij uiteraard vele domme ganzen prive er wel winst in zien.
Het vervelende is alleen dat er van af 2020 geoogst kan worden.
Wat mijn vermoeden is dat onder druk staande landen VS en Israël hun kapitaal veilig hebben op het moment dat de dollar klapt enz.