In navolging op de ECB komt nu ook de Chinese centrale bank met een omvangrijk stimuleringsprogramma op de proppen. De People’s Bank of China (PBoC) injecteert 500 miljard yuan (omgerekend $81 miljard) in de vijf grootste Chinese banken. Deze banken krijgen dit jaar, volgend jaar en in 2016 een tegoed van 100 miljard yuan bijgeschreven van de centrale bank. Met deze maatregel wordt de liquiditeit in de Chinese bankensector verbeterd, een maatregel die blijkbaar nodig wordt geacht.
Hoewel de stimulering nog niet officieel door de centrale bank is aangekondigd reageerden de financiële markten al wel op het nieuws. De Chinese bankaandelen stegen in waarde en zelfs de Amerikaanse S&P 500 beurs maakte een sprongetje omhoog. Ook kwam er na vier dagen een einde aan de waardedaling van de yuan, een teken dat de markt weer meer vertrouwen heeft gekregen door het stimuleringsprogramma.
Volgens Louis Kuijs van de Royal Bank of Scotland was er een dreiging dat de economische groei in China zou dalen tot onder het niveau waar beleidsmakers zich aan gecommitteerd hebben. Volgens Hua Changchun, econoom van Nomura Holdings Inc uit Hong Kong, laat deze maatregel zien dat ook de PBoC meer neigt naar een monetair stimuleringsbeleid. “Dat het stimuleringsprogramma van 500 miljard yuan niet grootschalig werd aangekondigd laat zien dat de centrale bank geen sterk signaal wil uitzenden”, zo concludeert Changchun.
Toch zijn niet alle deskundigen het eens over de motieven van de Chinese centrale bank. Zo verklaarde Chang Jian van Barclays uit Hong Kong dat dit niet meer was dan een reguliere ‘liquiditeitsoperatie’. De centrale bank voorziet de komende weken, vanwege een vakantie in China, een grotere behoefte aan contant geld. Daarom hebben de banken tijdelijk extra reserves nodig, zo concludeerde Jian.
Groeivertraging
Kort na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 kon de wereldeconomie zich nog optrekken aan de zogeheten BRICS-landen, waar ook China toe behoort. Maar de laatste tijd is ook de Chinese groeimotor gaan haperen. In veel gebieden dalen de huizenprijzen weer en ook de kredietverlening aan burgers en bedrijven zakte verder weg. In augustus was de kredietverlening volgende de ruimste definitie 40% lager dan in dezelfde maand van vorig jaar. Volgens analisten van Goldman Sachs moet hier ook de verklaring in gezocht worden voor het nieuwe QE-programma van de PBoC. “We verwachten dat het monetaire beleid iets soepeler wordt, waarmee de zo noodzakelijke economische groei wat steun krijgt”, zo schreef de bank onlangs in een research note.
De manier waarop de Chinese centrale bank het stimuleringsprogramma brengt is overduidelijk anders dan die van andere centrale banken. Stimuleringsprogramma’s van de Federal Reserve, de ECB, de Bank of England en de Bank of Japan werden altijd grootschalig aangekondigd tijdens persconferenties, waar de pers ook gelijk de mogelijkheid kreeg vragen te stellen.
De extra monetaire stimulering uit China komt op een moment dat de Amerikaanse centrale bank juist de stimulering afbouwt. Naar verwachting zal Fed-voorzitster Yellen bij de eerstvolgende persconferentie het QE programma met nog eens $10 miljard afbouwen. Vanaf volgend jaar koopt de Fed helemaal geen obligaties en hypotheekleningen meer.
People’s Bank of China kondigt nieuw stimuleringsprogramma aan (Foto door Tomohiro Ohsumi voor Bloomberg)