Vorig jaar gaf Oostenrijk voor het eerst staatsobligaties met een looptijd van 70 jaar uit, maar nu wil de regering ook schuldpapier met een nog langere looptijd van 100 jaar op de markt brengen. Op die manier profiteert de regering optimaal van de extreem lage rente en de grote vraag naar ‘veilig’ schuldpapier. Het ministerie van Financiën van Oostenrijk kreeg dinsdag goedkeuring om obligaties met een looptijd van honderd jaar uit te geven.
De vraag naar dit soort langlopende leningen is groot, want in oktober werd de uitgifte van €1,5 miljard aan 70-jaars leningen met een factor vijf overschreven. Het schuldpapier werd toen op de markt gebracht tegen een rente van slechts 1,53%. Door obligaties met een nog langere looptijd uit te brengen profiteert de regering optimaal van de huidige lage rente.
Tekort aan veilig schuldpapier
Sinds het uitbreken van de financiële crisis is er een tekort aan veilig schuldpapier om in te beleggen, waardoor de rente extreem gedaald is. Door de onzekerheid over de degelijkheid van de bankensector zoeken veel vermogende particulieren en institutionele beleggers naar de meest betrouwbare tegenpartij om geld te parkeren. Daarbij geeft men de voorkeur aan de overheid boven een private bank.
De prijs van nominale veiligheid wordt steeds hoger, want door het tekort aan staatsobligaties kunnen overheden tegen steeds gunstigere voorwaarden lenen. Een van de voorwaarden is lenen zonder rente of tegen een negatieve rente. Het andere voordeel is dat men een steeds langere looptijd kan bedingen voor de aflossing van de lening.
Nominale veiligheid
Institutionele beleggers zijn ook enthousiast, want die krijgen een iets hogere rente door hun geld voor een nog langere termijn uit te lenen. Toch betalen zij een hoge prijs voor deze nominale veiligheid, want wat is een euro over honderd jaar nog waard? Is die inflatie de komende honderd jaar hoger dan gemiddeld 2% per jaar, dan ga je er als belegger uiteindelijk op achteruit.
Wil je voor een zeer lange termijn vermogen parkeren, dan moet je zeker rekening houden met het effect van geldontwaarding. En die was de afgelopen honderd jaar gigantisch, zoals onderstaande grafiek van de World Gold Council laat zien. Alle belangrijke valuta hebben in minder dan honderd jaar tijd bijna al hun koopkracht verloren ten opzichte van goud.
Waarom zou je als belegger zo lang je geld uitlenen voor een mager rendement van minder dan 2%, als je ook gewoon een stukje vermogen kunt bezitten dat al duizenden jaren koopkracht heeft weten te behouden? Wil je voor de lange termijn vermogen opzij zetten, dan zouden wij de voorkeur geven aan goud kopen boven dit soort extreem langlopende staatsobligaties.
Goud versus valuta over de afgelopen honderd jaar (Bron: World Gold Council)
Lees ook:
- Mexico schrijft 100-jaars staatsobligatie in euro’s uit
- VS overweegt obligaties met looptijd van 50 of 100 jaar
- Deutsche Bank: “Rally obligaties loopt na 35 jaar ten einde”