Oostenrijk wil als eerste land van de eurozone staatsobligaties uitschrijven in de Chinese yuan. Deze zogeheten panda-obligaties zullen op de Chinese markt worden aangeboden aan beleggers. Het is nog niet bekend hoeveel van deze obligaties uitgeschreven zullen worden en onder welke voorwaarden dat zal plaatsvinden. Het federale financieringsorgaan van Oostenrijk ondertekende afgelopen zondag een intentieverklaring met de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Als beide partijen een overeenkomst bereiken heeft de Oostenrijkse regering twee jaar lang de mogelijkheid om geld te lenen in de yuan.
Het is opmerkelijk dat een land uit de Eurozone besluit te lenen in de yuan, aangezien deze munt internationaal minder goed verhandelbaar is dan de euro. Het lijkt dan ook vooral een symbolische maatregel. Oostenrijk zoekt al langer toenadering tot China om de economische banden aan te halen. De bondskanselier was ook aanwezig bij het tweede Belt and Road forum, dat vorige week in Beijing werd gehouden.
Oostenrijk schrijft als eerste euroland obligaties in yuan uit. Het land is niet de enige, want ook Portugal zou belangstelling hebben om te lenen in de yuan. Buiten de eurozone zijn er reeds obligaties in de Chinese munt uitgeschreven, onder andere in Polen en Hongarije.
Obligaties in Chinese yuan
De Chinese yuan staat nog steeds in de kinderschoenen als internationale handelsmunt. Zeker in vergelijking met de dollar en de euro wordt de yuan nog maar weinig gebruikt voor internationale transacties. Ook is het nog maar sinds een paar jaar dat grote centrale banken een substantiële hoeveelheid yuan in hun reserves aanhouden. De ECB voegde de Chinese munt in 2017 aan haar reserves toe, terwijl de Russische centrale bank haar positie in de Chinese munt vorig jaar verder uitbreidde.
Het probleem van de Chinese munt is dat deze nog niet volledig vrij converteerbaar is. Daardoor het niet mogelijk is om onbeperkt yuan om te wisselen naar een andere valuta. Ook laat de centrale bank van China de munt nog niet volledig vrij bewegen. Het risico van een mogelijke devaluatie blijft daardoor bestaan. Het is dan ook vooral China dat belang heeft bij een grotere rol voor de yuan. Door haar eigen munt te promoten als handelsmunt hoeft ze minder dollars aan te houden. Als andere landen met een goede kredietstatus obligaties in yuan uitschrijven wordt het ook makkelijker om vermogen veilig in de yuan te parkeren.
Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold