Petrodollars verlaten de markt

Energie-exporterende landen hebben voor het eerst in 18 jaar zogeheten ‘petrodollars’ uit de markt gehaald, zo blijkt uit onderzoek van BNP Paribas. De oorzaak is de daling van de olieprijs, waardoor exporterende landen als Rusland, Saoedi-Arabië en Angola minder dollars overhouden aan de export van olie en gas.

De dollaroverschotten die landen verzamelen met de export van olie en gas worden normaal gesproken ‘gerecycled’ op de financiële markten. De olie-exporterende landen lenen hun overtollige dollars uit, waardoor de kosten om dollars te lenen laag blijven. Stijgt de olieprijs, dan houden olie-exporterende landen meer dollars over die ze uit kunnen lenen op de financiële markten, met als gevolg een prijsstijging van financiële activa en een daling van de rente.

Door de daling van de olieprijs worden er minder dollars rondgepompt en neemt dus ook de dollarliquiditeit af. Vooral in landen waar de productiekosten van olie wat hoger zijn kan een overschot op de handelsbalans al snel omslaan in een tekort. Als dat gebeurt is er geen sprake meer van een overschot maar van een tekort aan dollars in het betreffende land.

De volgende grafiek van BNP Paribas laat zien dat er in 2006 wereldwijd een recordbedrag van $511 miljard aan oliedollars gerecycled werd. Door de stijgende olieprijs hielden olieproducerende landen over de hele wereld voldoende dollars over om uit te lenen aan iedereen die dollars nodig had.

petrodollar-recycling

Petrodollars verlaten de markt voor het eerst in 18 jaar (Bron: BNP Paribas)

Aanbod petrodollars droogt op

Daar is vandaag de dag geen sprake meer van. De grafiek laat zien dat vooral Rusland gestopt is met het recyclen van dollars. Sterker nog, het land moest netto dollars onttrekken aan de kapitaalmarkt! Wereldwijd moeten olie-exporterende landen dit jaar $7,6 miljard aan petrodollars importeren, terwijl er in 2013 nog $60 miljard en in 2012 nog $248 miljard geëxporteerd werd door de landen die olie exporteren.

Maar wat betekent dit precies? Het betekent dat er als gevolg van de dalende olieprijs minder dollarliquiditeit in de wereld is en dat daardoor de kosten om dollars te lenen voor overheden, bedrijven en consumenten zullen toenemen. Het aanbod van dollars wordt simpelweg schaarser en daardoor worden dollars duurder.

De import van petrodollars is met $7,6 miljard nog zeer minimaal, wanneer je dat afzet tegen de honderden miljarden dollars die sinds 1997 hun weg naar de financiële markten gevonden hebben. Toch is het interessant om te zien dat er niet langer dollars gerecycled worden.

Als de olieprijs de komende jaren verder zal dalen moeten ook de olie-exporterende landen meer dollars gaan importeren om de dollarschulden in eigen land te kunnen aflossen. Denk aan bedrijven in olieproducerende landen die geld geleend hebben in dollars. Russische bedrijven hebben dat al aan der lijve ondervonden, want door de Westerse sancties kunnen zij moeilijk aan dollars komen om schulden in de Amerikaanse valuta terug te betalen. Deze bedrijven worden in toenemende mate afhankelijk van hun eigen reserves en van financiering door de centrale bank om hun schuldverplichting na te komen.

petrodollar-cartoon

Aanbod petrodollars loopt terug

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Petrodollars verlaten de markt

  • Landen kunnen ook gewoon ophouden hun olie te verhandelen in dollars en dat in Euros, Roebels en Yen gaan doen. Het is vrij absurd dat alle olie in Dollars van de VS wordt verhandelt, het levert een bizar voordeel voor de VS op.

    Zowel China en Rusland hebben al stappen gezet de dollar los te laten als petrocurrency en dan zal de dollar juist veel minder waard worden omdat er veel minder kunstmatige vraag meer naar zal zijn via dit systeem.

    Zie eventueel dit artikel:

    Het einde van het petrodollar tijdperk van de USA
    http://achterdesamenleving.nl/het-einde-van-het-petrodollar-tijdperk/

    Beantwoorden
    • Het gebruik van dollars is een weeffout in het financiële systeem dat na de Tweede Wereldoorlog een ongekend voordeel heeft gegeven aan de VS. Met de ontkoppeling van goud in 1971 werd dat nog duidelijker zichtbaar gemaakt.

      Europa stuurt met de euro aan op een nieuw systeem, waarin de dollar niet meer op gelijke voet wordt gesteld met fysiek goud. Daar sturen ook de BRICS-landen op aan.

      Beantwoorden
    • Het zal nooit gebeuren.
      De dollar blijft opermatig, al die andere landen hebben geen track record geen openn marketen geen controles, niets.
      Allemaal gepraat voor de buhne

      Beantwoorden
      • Ik betwijfel je standpunt, overal zijn signalen zichtbaar die wijzen op het einde van de petrodollar. Dat hoeft niet morgen gebeuren, misschien zelfs niet binnen vijf jaar. Maar op de lange termijn is dit systeem dat Amerika verrijkt ten koste van de rest compleet onhoudbaar.

        Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo