De markt was vorige week iets minder pessimistisch over de kans op een deugdelijke Brexit-deal. Berichten in Duitse kranten dat EU-onderhandelaar Michel Barnier steun ziet voor een tweejarige overgangsregeling sterkten het pond, dat in de afgelopen weken klappen had gekregen en daardoor nogal laag stond. De dollar verloor terrein nadat uit het Amerikaanse inflatierapport van september bleek dat de opleving van de headline inflatie daar nog niet heeft geleid tot opwaartse druk op de kernprijzen. Dit leidde tot een sell-off van de dollar, die terrein verloor ten opzichte van elke andere G10-valuta – behalve de Zweedse kroon – en tot een opvallende opleving van het pond.
Deze week zal de politiek de valutamarkt domineren. Er komen belangrijke ontwikkelingen aan in het Catalonië-conflict: de deadline voor de separatisten om Madrid te laten weten of de onafhankelijkheid is afgewezen, liep maandag af en de Spaanse regering zal deze week vrijwel zeker het zelfbestuur opschorten, denken wij, en dat kan de euro omlaag drukken. De Japanse verkiezingen zullen waarschijnlijk weinig invloed hebben op de yen. Mogelijk komt er nieuws over de heronderhandeling van de vrijhandelsovereenkomst NAFTA, dat invloed kan hebben op de Mexicaanse peso. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.
Euro
We zitten nog steeds tussen twee ECB-bijeenkomsten in, dus zullen politieke risico’s de handel in de euro op korte termijn blijven bepalen. De opkomst van extreemrechts in Oostenrijk creëert voor de euro al een negatieve sfeer in de vroege Aziatische handel. Later deze ochtend loopt de deadline af die de Spaanse regering de Catalaanse separatisten heeft gesteld om hun standpunt duidelijk te maken.
Later in de week zullen waarschijnlijk de eerste stappen worden ondernomen om de opstandige regionale regering over te nemen. En alsof dit nog niet genoeg is, zullen ook de Duitse coalitiebesprekingen politiek nieuws opleveren dat valutamarkten nerveus maakt. Daarnaast zijn aardig wat toespraken gepland van ECB-vertegenwoordigers, maar die zullen waarschijnlijk niet veel nieuwe richting geven en overschaduwd worden door de politieke agenda.
Britse pond
Bij de Brexit-onderhandelingen werd voor het eerst sinds geruime tijd voortgang geboekt. Er wordt gezegd dat EU-onderhandelaar Michel Barnier geneigd is om een tweejarige overgangsregeling te ondersteunen, waarbij het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de gemeenschappelijke markt twee jaar na de deadline van maart 2019 zou aflopen, om meer tijd te creëren voor de onderhandelingen over een post-Brexit-overeenkomst.
Het pond staat deze week voor een belangrijke test: dinsdag worden zowel de inflatie- als de werkgelegenheidscijfers van september bekendgemaakt. De markten prijzen een headline inflatie van 3,0% in. Hiermee is naar onze mening een renteverhoging door de Bank of England bij de bijeenkomst in november zeker, en wordt de rally van het pond tegenover de euro verder aangewakkerd.
Amerikaanse dollar
Het nieuws voor de Amerikaanse dollar was vorige week heel wisselend. Uit de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve blijkt dat sommige medewerkers zich zorgen maken over de afwezigheid van inflatiedruk ondanks de krappe arbeidsmarkt. Deze zorgen werden vrijdag enigszins bewaarheid.
Het inflatierapport voor september liet een stijging van de headline inflatie zien naar 2,2% na een stijging van de energiekosten, maar de relevantere index exclusief de volatiele voedsel- en energieprijzen bleef steken op 1,7%. Echt een ongewenst laag niveau is dit niet, maar om onze voorspelling van renteverhogingen in 2018 te laten uitkomen, zullen de leden van het FOMC in de komende maanden waarschijnlijk toch een cijfer van minimaal 2% moeten zien.
Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)
Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.
Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:
- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta
Meer informatie op www.ebury.nl