Rebound dollar begint aan zevende week bij stijgende rente VS

De dollar bleef vorige week stijgen. Hernieuwde verwachtingen dat er écht belastingwetgeving komt en speculaties over een vervanger voor Janet Yellen als voorzitter van de Federal Reserve zorgden voor verhogingen langs de hele Amerikaanse rentecurve. Het is verleidelijk om dit deels toe te rekenen aan de politieke risico’s in Europa, in Catalonië en elders. Maar in werkelijkheid was de euro de tweede best presterende G10-valuta en is er nog nauwelijks effect te zien in de FX-markten.

De grote verliezers waren vorige week de Nieuw-Zeelandse dollar, die scherp in de uitverkoop ging na het nieuws over een coalitieregering onder aanvoering van Labor, en de Zuid-Afrikaanse rand, die onder druk stond door het nieuws dat het kabinet van president Zuma weer eens wordt gewijzigd.

Deze week staat de cruciale novemberbijeenkomst van de ECB centraal, die op donderdag plaatsvindt. Dit is de laatste belangrijke risicogebeurtenis voor het euro-dollar valutapaar tot de bijeenkomst van de Federal Reserve in december. De Noorse en Zweedse centrale banken komen volgende week ook bijeen, net als de Bank of Canada. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Economisch nieuws was vorige week schaars. De constitutionele crisis in Spanje rond Catalonië is aangrijpend, maar heeft tot nu toe geen duidelijk effect op de valutamarkten gehad; deze schijnen zich meer te richten op de bijeenkomst van de ECB volgende week. Verwacht wordt dat de Raad van Bestuur het tempo en de timing zal beschrijven van een verlenging van zijn kwantitatieve versoepelingsprogramma. Het is vrij lastig om de marktverwachtingen in te schatten, want de afbouw kan niet eenvoudig in soundbites worden samengevat.

Net zo belangrijk zal de uitleg zijn die de ECB geeft aan het feit dat de kerninflatie in de eurozone niet stijgt richting het doel ondanks sterke economische groei. De PMI-activiteiten-indices zullen nauwkeurig worden bestudeerd om enig teken te vinden dat de constitutionele crisis in Spanje invloed heeft op het ondernemersvertrouwen daar.

Britse pond

De cijfers over de inflatie en de arbeidsmarkt die vorige week in het Verenigd Koninkrijk werden gepubliceerd bezegelden de verwachting dat de Bank of England bij de bijeenkomst over een week de rente zal verhogen. De headline inflatie bereikte in september 3% op jaarbasis, het hoogste niveau sinds begin 2012. De kerninflatie steeg bijna net zoveel: 2,7%. De lonen blijven achter bij de inflatie, maar de arbeidsmarkt is nog steeds gezond en heeft vrijwel volledige werkgelegenheid.

De markten prijzen een kans van 80% in dat de rente bij de bijeenkomst in november wordt verhoogd, wat wij als redelijk inschatten. In deze context, en gezien de historisch lage niveaus van het pond, kan elke verbetering van het nieuws uit de Brexit-onderhandelingen een scherpe rally ten opzichte van de euro in gang zetten.

Amerikaanse dollar

De Amerikaanse Senaat nam een cruciale stap door de Republikeinen belastingverlagingen toe te staan zonder dat ze daarbij steun van de Democraten nodig hebben, zolang de Republikeinse senatoren zich aan de spelregels houden. Een belangrijke fiscale stimuleringsmaatregel in de VS zou impact hebben op een economie die toch al volledige werkgelegenheid heeft. Het is aannemelijk dat de Federal Reserve hierop zou reageren door in 2018 de rente méér te verhogen dan de markt verwacht.

De markt is ook nerveus over de beslissing van Trump over de volgende voorzitter van de Fed. Wij denken dat dat overdreven is, want geen enkele geloofwaardige kandidaat zal in staat zijn om veel invloed op het beleid uit te oefenen gezien de institutionele inertie bij de Fed.

Het enige belangwekkende nieuws uit de VS is volgende week de eerste publicatie van de groei van het bruto nationaal product in het derde kwartaal. Dit zal niet al te veel betekenis hebben, gezien de nasleep van de orkanen die in september in de VS hebben huisgehouden. We verwachten daarom dat de Amerikaanse dollar vooral op nieuws elders zal reageren.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *