De koersen van valuta van opkomende markten stegen vorige week eindelijk weer sterk. De Turkse lira nam daarbij het voortouw nadat de Turkse centrale bank de rente met bijna 5% naar 24% had verhoogd – waarmee men naar een verstandig monetair beleid lijkt terug te keren. De lira presteerde daardoor voor de tweede achtereenvolgende week beter dan elke andere belangrijke wereldvaluta.
Ook de inflatiecijfers uit de VS, die lager waren dan verwacht, droegen hieraan bij: ze haalden zowel de Amerikaanse obligatierendementen als de Amerikaanse dollar naar beneden. De dollar eindigde de week lager ten opzichte van elke andere valuta, met uitzondering van de Aziatische. Deze laatste bleven in het nadeel door de aanhoudende onzekerheid over de gevolgen van het handelsconflict tussen de VS en China.
Zowel in G10-landen als in landen met opkomende markten zullen bijeenkomsten van centrale banken deze week de show stelen. De belangrijkste zullen die van de Bank of Japan, de Norges Bank, South African Reserve Board, de Zwitserse Nationale Bank en de Banco Central do Brazil zijn. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.
Euro
De angst voor een confrontatie over de Italiaanse begroting neemt af en de markten beginnen te accepteren dat de ECB in werkelijkheid zijn aankopen van staatsobligaties volgens plan zal gaan afbouwen en dat renteverhogingen ergens in de tweede helft van volgend jaar te verwachten zijn. De ECB bevestigde deze verwachting met nogal ‘hawkish’ mededelingen bij de bijeenkomst van vorige week. Voorzitter Draghi sloeg een zekere toon aan, zowel over groei als over de vooruitzichten dat de inflatie in de komende maanden naar haar doel zal terugkeren.
Wij kijken uit naar de flash-PMI-cijfers die vrijdag verschijnen. We verwachten dat die cijfers zullen bevestigen dat de economische groei in de eurozone op het juiste spoor blijft, hoewel we geen scherpe bewegingen in de cross rate EUR-USD verwachten totdat er duidelijke tekenen te zien zijn van een opwaartse trend van de inflatie in de eurozone.
Britse pond
Zoals iedereen al verwacht had, liet de Bank of England haar beleid ongewijzigd. Wel kreeg het Britse pond steun door nieuwe positieve opmerkingen uit de Brexit-onderhandelingen. Opvallend was vooral de suggestie van EU-onderhandelaar Michel Barnier dat in de komende weken waarschijnlijk overeenstemming zal worden bereikt. Dit bevestigt onze visie dat een Brexit zonder akkoord een onwaarschijnlijke uitkomst is en dat het pond in de afgelopen weken te zwaar is bestraft.
Deze week is de aandacht gericht op de inflatiecijfers die woensdag verschijnen, omdat de Bank of England duidelijk heeft gemaakt dat verdere renteverhogingen afhankelijk zijn van zijn verwachtingen ten aanzien van de toekomstige inflatie.
Amerikaanse dollar
De ontluikende rally van de rendementen op Amerikaans schatkistpapier, die begon na de publicatie van sterke werkloosheidscijfers, werd tijdelijk onderbroken door de inflatiecijfers, die lager waren dan verwacht. Deze week komen er vrij weinig gegevens uit de VS, en zullen ‘second-tier’ indicatoren zoals de woningverkopen de toon zetten. De handel in de dollar zal hierdoor vooral bepaald worden door het nieuws over de diverse handelsconflicten en nieuws van elders.
Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)
Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.
Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:
- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta
Meer informatie op www.ebury.nl