Centrale banken en beleggingsfondsen buiten de Verenigde Staten hebben in september een recordhoeveelheid aan Amerikaanse staatsobligaties van de hand gedaan. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Amerikaanse ministerie van Financiën woensdag naar buiten heeft gebracht. In totaal verkochten beleggers en centrale banken buiten de Verenigde Staten voor $76,6 miljard aan zogeheten Treasuries, de grootste verkoopgolf sinds het begin van deze metingen in januari 1978.
De grootste verkopers waren centrale banken, die in september $45,56 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties van de hand deden. De private sector – institutionele en particuliere beleggers – verkochten deze maand $29,92 miljard aan schuldpapier. Dit jaar hebben buitenlandse beleggers vrijwel onafgebroken Amerikaanse staatsobligaties verkocht. De enige uitzondering was in februari, toen ze netto $9,9 miljard aan Treasuries kochten.
Centrale banken verkopen dollars
Centrale banken hebben vanaf 2000 bijna onafgebroken dollarreserves opgestapeld, maar sinds de zomer van 2014 is de belangstelling voor het Amerikaanse schuldpapier afgenomen. Dit jaar is er zelfs een duidelijke neerwaartse trend zichtbaar. Centrale banken ruilen hun dollars in voor andere valutareserves en goud, terwijl sommige centrale banken hun reserves aanspreken om de eigen munt te ondersteunen.
De kopers van het schuldpapier zijn Amerikaanse beleggers, die het schuldpapier graag kopen vanwege het aantrekkelijke rendement. Sinds september steeg de rente op Treasuries met een looptijd van 10 jaar van 1,6% naar bijna 2,3%.
Centrale banken verkopen Amerikaanse Treasuries (Grafiek via Zero Hedge)