Republikeinen willen duidelijkheid over rol Federal Reserve in Europese crisis

De swap-constructie tussen de FED en de ECB moet Europese banken helpen die moeilijk aan Amerikaanse dollars kunnen komen. De dollars kunnen ze dankzij de swap lenen via de ECB, in plaats van bij andere (Amerikaanse) banken zoals ze dat voor de financiële crisis nog deden. De dollarswap kent een looptijd van 7 dagen, maar kan steeds veieuwd worden zoals onderstaande grafiek van Zero Hedge laat zien. Uit die grafiek blijkt dat Europese banken nog steeds niet van het dollarinfuus losgekoppeld kunnen worden en dat de liquiditeitspositie van verschillende Europese banken nog steeds problematisch is.

Dankzij de LTRO-lening van eind december zijn de Europese banken in elk geval voor drie jaar uit de brand geholpen als het gaat om de liquiditeit in euro's. Via dit leenprogramma (in februari staat er weer één gepland) wisten 523 Europese banken immers voor een periode van drie jaar een totale som van bijna €500 miljard te lenen, tegen een rente van ongeveer 1%. De swap-constructie helpt de Europese banken aan dollars, die ze kunnen lenen om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Nog los van de hele schuldencrisis liggen ook veel Europese banken in feite aan het infuus, al mogen we dat niet zo benoemen omdat het hier strikt genomen gaat om leningen. Die leningen zullen banken in de toekomst weer met rente moeten aflossen aan de ECB, maar wie weet staat de ECB tegen die tijd klaar met een nieuw leenprogramma.

De dollarswap met de ECB is in feite een soort bailout voor Europese banken, want zonder deze faciliteit zouden Europese banken veel meer opslag moeten betalen om diezelfde hoeveelheid dollars los te krijgen bij andere banken. Dat lijkt in strijd te zijn met de verklaring van de FED-voorzitter Ben Beanke, die onder ede aan het Amerikaanse Congres kenbaar heeft gemaakt geen 'bailout' te willen geven aan Europa. Hoe de vork precies in de steel zit blijft onduidelijk, wat voor verschillende Republikeinen van de House Financial Services Committee reden was om een brief te sturen naar Timothy Geithner. Deze brief, die trouwens ook door de Republikeinse presidentskandidaat Ron Paul ondertekend is, staat onderaan dit bericht (of klik hier voor een PDF).

Dollarswap tussen FED en ECB nog steeds actief, afgelopen week was de omvang $84,5 miljard (afbeelding via Zero Hedge)

Dezelfde grafiek, maar dan sinds begin 2008. Huidige omvang dollarswap hoger dan vlak voor de val van Lehman (afbeelding via Zero Hedge)

Geithner is de Amerikaanse minister van Financiën en moet, anders dan Ben Beanke, wél volledige verantwoording afleggen voor zijn daden. In de brief roepen de Republikeinen de minister dan ook op om duidelijkheid te verschaffen over de situatie ten aanzien van de dollarswaps met de ECB en mogelijke nieuwe bijdragen aan het IMF die onderdeel uitmaken van het plan om het IMF meer slagkracht te geven in het bestrijden van de Europese schuldencrisis. De schrijvers van de brief zijn fel tegenstander van een Amerikaanse 'bailout' voor Europa en willen dat Geithner duidelijkheid verschaft over de positie van de Amerikaanse regering in deze kwestie. Timothy Geithner is immers de persoon die uiteindelijk verantwoordelijk is voor het al dan niet bijstorten van nieuwe middelen op de rekening van het IMF.

Volgens de Republikeinen die deze brief hebben opgesteld is Europa een continent dat zichzelf wel moet kunnen redden in deze crisis, omdat vier van de tien rijkste landen zich in de Europese Unie bevinden en Europa in staat moet zijn om haar eigen problemen op te lossen via bezuinigingen en hervormingen. In de brief eisen ze van minister Geithner duidelijkheid ten aanzien van het beleid van de Amerikaanse overheid. Als het inderdaad van plan is om Europa actief te helpen met Amerikaans belastinggeld, dan moet ze daar ook helder over zijn tegenover de Amerikaanse bevolking. Die helderheid verschaft de Amerikaanse overheid nu nog niet, aldus de ondergetekenden.

01-25-12 FSC Letter to Secretary Geithner

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo