Richard Fisher (Dallas Fed) twijfelt aan effectiviteit QE3

Fisher verklaarde het volgende tegenover Bloomberg: ''Ik zie het nut er niet van in om de inflatie te laten stijgen tot niveaus die de markten angstig maken. We hebben al een scherpe stijging in de inflatieverwachting gezien, als we dit uit de hand laten lopen zullen we een marktreactie uitlokken.'' Fisher maakt niet concreet wat hij bedoelt met een marktreactie, maar het laat zich raden dat het te maken zal hebben met een stijging van de goudprijs en in minder mate een prijsstijging voor andere grondstoffen.

Ben Beanke denkt door het maandelijkse opkopen van $40 miljard aan hypotheekleningen de economie te kunnen stimuleren, waardoor uiteindelijk de werkgelegenheid moet aantrekken en het werkloosheidspercentage van 8,1% gaat dalen. De centralebankpresident is ervan overtuigd dat deze maatregel vroeg of laat zal werken, want dit opkoopprogramma blijft van kracht totdat er tekenen van economische herstel en een dalende werkloosheid zichtbaar zijn.

Volgens Fisher zullen de financiele markten steeds meer twijfels krijgen over het mandaat van prijsstabiliteit van de Federal Reserve. Als de inflatie mag oplopen tot boven de 2% zou dat suggereren dat Beanke die doelstelling minder belangrijk vindt dan het 'scheppen van werkgelegenheid'. De verwachte inflatie voor 2017 en verder steeg op 14 september met een half procentpunt tot 2,88%, een directe reactie op de QE3 aankondiging van Beanke de dag ervoor.

Ook het verschil tussen reguliere 10-jaars Amerikaanse Treasuries en inflatiegecorrigeerde obligaties (TIPS) met dezelfde looptijd begint verder op te lopen. Volgens Bloomberg steeg het renteverschil tussen deze twee soorten obligaties naar 2,67 procentpunt, het hoogste niveau in vier jaar tijd.

Hogere inflatie

Volgens sommige economen, waaronder Paul Krugman, kan het tolereren van een hogere inflatie leiden tot een versnelling van de groei van de Amerikaanse economie. Waar Krugman de overtuiging vandaan haalt dat monetaire stimulering de economische groei gaat aanjagen is ons niet duidelijk. Wel is het zo dat een stijging van de lonen en het algemene prijspeil het GDP kan opkrikken, maar of er dan ook automatisch meer economische activiteit ontplooid wordt is een tweede. Als gevolg van het soepele monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank stijgen ook de kosten voor allerlei soorten goederen en diensten, waardoor het voor bedrijven juist moeilijker wordt om rond te komen en nieuwe mensen aan te nemen. Volgens Fisher veroorzaakt de stellingname van Krugman een nieuw probleem. Stel dat we de inflatie laten oplopen, hoe krijgen we die dan weer onder controle? ''Het is de vraag op welk moment we de geloofwaardigheid beginnen te verliezen.''

Op dit moment is er nog geen directe dreiging van inflatie, maar volgens de directeur van de Dallas Fed moeten we de situatie wel ''nauwlettend in de gaten blijven houden''. Fisher is één van de prominente personen binnen het Amerikaanse stelsel van centrale banken die zich expliciet tegen het soepele monetaire beleid heeft uitgesproken. Hij stemde vorig jaar twee maal tegen inspanning van de centrale bank om de lange termijn rente omlaag te drukken en het standpunt om de het belangrijkste rentetarief nog tot ver in 2013 laag te houden.

De verschillende meningen binnen het Amerikaanse stelsel van centrale banken is groot, want onlangs pleitte Charles Evans van de Chicago Fed nog voor direct en grootschalig ingrijpen door de centrale bank. Evans ziet ook geen probleem in het oprekken van de 'grens' voor inflatie van 2% naar 3%.

Hieronder een video van Bloomberg met de mening van Fisher's over QE3.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo