Sinds het begin van deze week is er meer dan $1 biljoen aan waarde verdampt uit de obligatiemarkt, zo blijkt uit cijfers van Bank of America Merrill Lynch. Beleggers verwachten dat Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten meer fiscale stimuleringsprogramma’s zal opstarten om de economie te stimuleren, waardoor de inflatie zal toenemen. Ook zijn beleggers bezorgd dat de VS onder Trump een meer protectionistische koers zal varen, waardoor er meer dollars uit het buitenland zullen terugvloeien naar de VS.
Voormalig Fed-voorzitter Greenspan verwacht een oplopende inflatie en voorziet dat de rente daardoor zal terugkeren naar het historische gemiddelde van vier a vijf procent. Een stijging van de rente is slecht nieuws voor obligatiebeleggers, want daardoor daalt de waarde van obligaties. Beleggers bereiden zich voor op een ruimer fiscaal beleid van Trump, maar ook op een mogelijke renteverhoging door de Federal Reserve eind dit jaar. Ook die onzekerheid drukt al maanden op de obligatiemarkt.
De volgende grafiek laat zien dat er deze week $1,14 biljoen verdampt is uit de Global Broad Market Index, een index waarin meer dan 24.000 obligaties van over de hele wereld zijn opgenomen. De laatste keer dat deze index in een week zoveel daalde was in juni 2013, toen de Federal Reserve onder leiding van Bernanke voor het eerst sprak over tapering, het afbouwen van het opkoopprogramma.
Meer dan $1 biljoen verdampte deze week uit de obligatiemarkt (Bron: Bloomberg)
Stijgende rente
De rente op Amerikaanse Treasuries met een looptijd van 30 jaar reageerde het sterkst op de verkiezingsuitslag, want die stegen de afgelopen week het meest sinds januari 2009. De vraag naar Amerikaanse staatsobligaties wordt steeds zwakker. Deze week haalde de Amerikaanse regering $15 miljard op met de uitgifte van nieuwe 30-jaars obligaties, maar de vraag was slechts 2,11 keer zo groot als het aanbod. Sinds februari is de belangstelling voor het schuldpapier niet meer zo laag geweest als deze week.
Ook de veiling van Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar trok veel minder belangstelling dan normaal. De zogeheten ‘bid to cover ratio’, de verhouding tussen vraag en aanbod bij een nieuwe obligatieveiling, kwam uit op 2,22. Dat was het laagste niveau sinds 2009.
“Er zijn nog steeds veel onzekerheden met Trump. Het risico is dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een lange looptijd verder zal stijgen en dat de rentecurve steiler wordt nu de markt worstelt met het vooruitzicht van meer fiscale stimulering”, zo verklaarde rentestrateeg Alex Stanley van de National Australia Bank tegenover Bloomberg.
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar 088-4688488.