De minister van Financiën van Rusland en de gouverneur van de Chinese centrale bank hebben vorige maand een overeenkomst gesloten om over te stappen naar handel in eigen valuta. De twee landen hebben afgesproken om het betalingsverkeer tussen beide landen moet niet langer in dollars, maar in roebels en yuan te verrekenen. Dat maakte de Russische financiële krant Izvestia afgelopen vrijdag bekend, die zich baseert op een brief van het ministerie van Financiën in Rusland.
In de brief staat dat beide landen in nationale valuta willen handelen om hun economische zekerheid te versterken. Ook staat erin dat er al wordt gewerkt aan nieuwe betaalsystemen die dat mogelijk moeten maken. Anatoly Aksakov, voorzitter van een Russisch comité voor financiële markten, zei tegenover de krant Izvestia dat men denkt aan een systeem dat vergelijkbaar is met het internationale SWIFT betaalsysteem.
Aksakov voegde eraan toe dat de twee landen hun kapitaalmarkten verder moeten ontwikkelen, zodat fluctuaties in de wisselkoers tussen de roebel en de yuan opgevangen kunnen worden. Hij verwacht dat daarmee het percentage betalingen in roebels aan China van 10% naar 50% kan toenemen. De Russische VTB Bank en de Trade Bank of China zouden een prominente rol moeten krijgen in de ontwikkeling van een nieuw betaalsysteem, zo schrijft Izvestia.
Rusland wil afhankelijkheid dollar verkleinen
De afgelopen jaren heeft Rusland steeds meer stappen gezet om minder afhankelijk te worden van de dollar. De Amerikaanse valuta is nog steeds het belangrijkste internationale betaalmiddel, maar Rusland hekelt de manier waarop de Verenigde Staten met die positie omgaan. De Russische president Poetin zei vorige maand dat de rol van de dollar moet worden herzien, omdat het steeds meer als politiek drukmiddel wordt ingezet. Met sancties tegen Russische banken en bedrijven wordt het internationale betalingsverkeer gehinderd.
De centrale bank van Rusland heeft de afgelopen jaren ook al maatregelen genomen. Zo heeft ze vorig jaar haar dollarreserves flink afgebouwd ten gunste van reserves in euro’s en yuan. Ook koopt de centrale banken steeds meer goud bij als bescherming tegen de dollar. Naast China probeert Rusland ook met bondgenoten als Iran en Turkije handel in de eigen valuta te promoten. Ook deze landen zien de dollar steeds meer als een probleem en zoeken daarom naar alternatieven.
Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold