Rusland wil dollar uitsluiten van energiehandel

Het Russische ministerie van Financiën staat klaar om de roebel – ten kosten van de Amerikaanse dollar – een meer prominente rol te geven in de export van olie en gas. Dat schrijft de Voice of Russia. De Russische bankensector zou zich daar al op voorbereiden. Op 24 april organiseerde de Russische regering al een speciale meeting, waarin het overbodig maken van de Amerikaanse dollar in de handel met het buitenland centraal stond. Experts uit de energiesector, bankiers en verschillende overheidsinstanties werden bijeengeroepen en een aantal maatregelen werden toen al voorgesteld als antwoord op de Amerikaanse sancties tegen Rusland.

De-dollarisatie

Deze ‘de-dollarisatie’ meeting werd geleid door Igor Shuvalov, de vice-premier van de Russische Federatie.  Aansluitend was er een tweede meeting onder leiding van de plaatsvervangend minister van Financiën Alexey Moiseev, die later tegenover de pers verklaarde dat er in de toekomst meer contracten in roebels afgerekend worden. Bankiers en de experts uit de energiesector voorzagen geen problemen als gevolg van deze koerswijziging.

Moiseev zei nog meer interessante dingen tegenover de Russische pers. Zo sprak hij over een “currency switch executive order”, wat inhoudt dat de regering op ieder moment bedrijven kan dwingen een bepaald percentage van bepaalde goederen in roebels af te rekenen. Op de vraag of dat ook 100% kan zijn antwoordde hij: “Dat is een extreme optie en ik kan op dit moment moeilijk zeggen hoe de regering deze bevoegdheden zal gebruiken”.

Het succes van de overstap naar roebels is natuurlijk ook afhankelijk van de handelspartners van Rusland. Het is de vraag of die ook bereid zijn de dollar op een zijspoor te zetten. The Voice of Russia schrijft dat onder andere China en Iran bereid zijn in andere valuta dan de Amerikaanse dollars te handelen.

Lees ook:

Rusland wil dollar overbodig maken in energiehandel

Rusland wil dollar overbodig maken in energiehandel