“Russische olie- en gasproducenten moeten dollar dumpen”

Een groep Russische parlementsleden roept de olie- en gasproducenten van het land op niet langer dollars te accepteren. Niet alleen deelt Rusland op die manier de winst met de Verenigde Staten, ook maakt het gebruik van dollars Rusland kwetsbaar voor Westerse sancties.

“De dollar is slecht. Het is vuil groen papier waar het bloed van honderdduizenden burgerslachtoffers uit Japan, Servië, Afghanistan, Irak, Syrië, Libië, Korea en Vietnam aan kleeft”, zo stelt Mikhail Degtyaryov van de conservatieve nationalistische partij LDPR in een interview met Izvestia.

Degtyaryov verwijst naar de bilaterale handelsovereenkomst die Rusland heeft gesloten met China, waarbij alleen de eigen valuta gebruikt wordt. Deze overeenkomst laat zien dat het mogelijk is om de dollar te omzeilen.

Het parlementslid voegde er het volgende aan toe:

“Onze industriële giganten zullen geen inkomsten mislopen als ze besluiten contracten af te sluiten met roebels of alternatieve valuta. Rusland zal er baat bij hebben. We moeten op paradoxale wijze handelen als we zaken doen met het Westen. We zullen roebels vragen voor onze export van olie en gas en later zullen we deze roebels inwisselen voor goud. Als het Westen dat niet leuk vind, dan doen ze het niet en vriezen ze dood. Voordat andere landen zich hierop hebben aangepast, en dat kan drie of vier jaar duren, zullen we aanzienlijke hoeveelheden goud verzamelen. Russische bedrijven moeten het nationale belang dienen door te stoppen met de creditering van de economie van de Verenigde Staten, dat openlijk vijandig is tegenover Rusland”.

Dollar verbannen

Degtyaryov heeft in het verleden al eens ene wetsvoorstel gedaan om het gebruik van de Amerikaanse dollar in Rusland te verbieden. Hij wist de pers te melden dat hij dit wetsvoorstel gaat aanpassen zodat ook de euro verboden wordt.

Woensdag drong ook de directeur van de Russische staatsbank VTB erop aan transacties met handelspartners als China en Europa in roebels af te rekenen. Exporterende bedrijven – dat zijn vooral de producenten van olie en gas – moeten volgens hem daarin het voortouw nemen.

De Russische oliegigant Rosneft liet weten dat een snelle omschakeling naar een andere munt niet eens mogelijk is, omdat ze langlopende contracten heeft die in dollars zijn vastgelegd.

putin-netflix

Dit artikel verscheen afgelopen vrijdag in de Marketupdate Weekendeditie. Schrijf u hier in en ontvang iedere vrijdag onze nieuwsbrief!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo