Schuldenplafond VS verhoogd tot 16400 miljard dollar

De Amerikaanse regering bereikte eind vorig jaar al het officiële schuldenplafond van ongeveer $15.000 miljard, een plafond dat begin augustus nog met veel moeite overeengekomen werd. Al dat geld is al uitgegeven, dus achtte de regering het noodzakelijk om het plafond opnieuw te vertimmeren. Door de wettelijke leencapaciteit nu op te schroeven tot $16.400 miljard kan Obama weer even vooruit, maar met een gemiddeld tekort van $125 miljard per maand zal de Amerikaanse regering opnieuw naar het senaat moeten om te vragen om een verhoging van het plafond.

Door de verhoging van het schuldenplafond kan Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van Financiën, stoppen met het graaien uit de pensioenkas. Daar heeft hij de afgelopen maand naar schatting $100 miljard uit gehaald. Het nieuwe schuldenplafond zal ook weer snel in zicht komen, want de Obama regering heeft nog geen intenties getoond om daadwerkelijk te bezuinigen. Veel van de voorgestelde bezuinigingen hebben betrekking op toekomstige uitgaven, waar de regering eigenlijk ook al geen geld voor heeft. Aan het huidige tekort wordt vrijwel niets gedaan. Omdat 2012 een verkiezingsjaar is hoeven we zeker nu niet te verwachten dat Obama de rem zet op de uitgaven, want dat zou hem onder het grote volk minder populair maken. Bezuinigen gaat op de korte termijn immers ten koste van banen, zoals verschillende Amerikaanse staten inmiddels al hebben ondervonden. Wil Obama herkozen worden, dan moet hij gul het geld blijven uitgeven dat hij niet heeft.

Waar al die miljarden vandaan moeten komen die Obama dit jaar wil lenen is niet duidelijk. Waarschijnlijk zullen pensioenfondsen, banken en beleggingsfondsen hun 'plicht' vervullen, maar vanuit het buitenland kan Obama op steeds minder steun rekenen. Rusland heeft haar positie in Amerikaanse staatsobligaties in het afgelopen jaar bijna gehalveerd en ook China koopt netto niet meer bij. De kans is dan ook groot dat de Amerikaanse centrale bank op één of andere manier zal meehelpen om de spilzucht van Obama te financieren. De Federal Reserve kan, net als met het QE2 programma dat eind 2010 werd opgestart, opnieuw voor vele honderden miljarden aan staatsobligaties op de balans zetten in ruil voor kersverse digitale dollars. Hier zijn nog geen concrete aanwijzingen voor, maar de trukendoos van de FED zit nog vol met methodes om geld in de economie te brengen.

De geloofwaardigheid van de Amerikaanse overheid heeft opnieuw een tik gekregen, maar het dagelijkse leven zal desondanks gewoon doorgaan. Geld wordt minder waard, maar dat weten we eigenlijk al. Onderstaande grafiek is wel interessant, want die laat mooi zien hoe de Amerikaanse staatsschuld zich als een exponentiële functie heeft ontwikkeld. Hieruit kunnen we een aantal conclusies trekken:

  1. De schuldenplafonds in de VS zullen elkaar in de toekomst steeds sneller opvolgen en de bedragen zullen steeds groter worden
  2. De waarde van een Amerikaanse dollar zal steeds sneller wegzakken
  3. De goud- en zilverprijzen moeten op basis van onderstaande grafiek nog wat 'accounting' doen, dus hogere prijzen
  4. Uiteindelijk gaat het schuldenplafond verticaal (=crash)

Amerikaanse staatsschuld stijgt exponentieel, Obama speelt met vuur

Een grappige cartoon die we vonden via Google

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo