Belangrijk nieuws was vorige week schaars en de cruciale maartbijeenkomst van de Federal Reserve ligt in het verschiet. De dollar, het pond en de euro werden daardoor binnen zeer smalle bandbreedtes verhandeld. Wel zagen we wat zwakte bij de Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse dollar, als reactie op de algehele zwakte bij risicovolle beleggingen. De Turkse lira was de grootste verliezer bij de valuta van de opkomende markten.
We verwachten dat deze week de volatiliteit op de valutamarkt zal terugkeren door de stroom van nieuws vanuit centrale banken die eraan komt. Behalve de notulen van de laatste FOMC-vergadering van de Federal Reserve zullen onder andere ook de Bank of England, de Reserve Bank of New Zealand en de centrale banken van Rusland en Brazilië hun monetaire beslissingen bekendmaken.
Euro
Vorige week kwam er uit de eurozone nauwelijks belangrijk nieuws. De gemeenschappelijke munt werd daardoor binnen een uiterst smalle bandbreedte verhandeld. Deze week wordt het net zo stil: we verwachten geen belangrijke cijfers of beleidsmatig nieuws. De handel in de euro zal het belangrijke nieuws volgen dat vanuit de centrale banken in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bekend wordt gemaakt.
Britse pond
Alle ogen zijn nu gericht op de bijeenkomst van de Bank of England die donderdag plaatsvindt. Wij denken dat er voor het Britse pond nog ruimte te winnen is, omdat het Monetary Policy Committee (MPC) aangeeft dat er opnieuw een verhoging van de rente aankomt bij de bijeenkomst in mei en het misschien voorzichtig zal proberen de inflatieverwachtingen voor de middellange termijn omhoog te krijgen. Deze week is ongewoon druk voor het pond, vandaag verschijnen ook nog eens de inflatiecijfers en woensdag verschijnt het werkloosheidscijfer.
Amerikaanse dollar
Het inflatierapport dat vorige week verscheen was conform de verwachtingen. Hierdoor was er vorige week weinig ruimte voor grote bewegingen van de dollar. Het ontslag van Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die door velen gezien werd als een matigende kracht in de regering-Trump, zorgde op de aandelen- en grondstoffenmarkten voor risicomijdend gedrag, maar dat was bij de Amerikaanse dollar nauwelijks te zien.
De markten hebben al volledig ingeprijsd dat er volgende week een renteverhoging komt. De aandacht zal daarom uitgaan naar wat de Fed communiceert. En dan vooral naar de zogeheten ‘dot plot’ van het verwachte verdere verloop van de rente en naar de Summary of Economic Projections (SEP), de samenvatting van conjunctuurprognoses. Wij verwachten dat de prognoses op korte termijn duidelijk een stijgende lijn zullen vertonen – wat deze week een tonisch effect op de Amerikaanse dollar kan hebben.
Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)
Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.
Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:
- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta
Meer informatie op www.ebury.nl