George Soros verwacht dat een Brexit gepaard zal gaan met een nog grotere waardedaling van het Britse pond dan de devaluatie van de munt in 1992. In een opiniestuk in de Britse krant The Guardian schrijft de miljardair dat de waarde van de munt bij een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie minimaal 15 en mogelijke zelfs meer dan 20 procent zal dalen ten opzichte van de dollar. Hij voorziet bij een Brexit een daling van de wisselkoers van het huidige niveau van $1,47 tot minder dan $1,15 tegenover het Britse pond. In de Guardian schrijft Soros het volgende:
“De waarde van het Britse pond zal plotsklaps dalen. Dat zal een dramatische en onmiddellijke impact hebben op de financiële markten, beleggingen, prijzen en de arbeidsmarkt. Ik verwacht dat deze devaluatie groter en meer verstorend zal zijn dan de 15% devaluatie die plaatsvond in september 1992, toen in zo fortuinlijk was om een substantiële winst te behalen voor de investeerders in mijn hedgefonds.”
George Soros heeft een vermogen van $24,9 miljard en staat daarmee op plaats 23 in de Forbes lijst van rijkste mensen op aarde. Hij kreeg in 1992 bekendheid vanwege zijn succesvolle speculatie tegen het Britse pond, waar hij miljoenen aan verdiende. Hij voorzag toen een devaluatie van de munt en besloot daarop de gok te wagen.
Devaluatie Britse pond
In de Guardian schrijft Soros dat hij rekening houdt met een devaluatie van dezelfde omvang als die van 1967, toen de toenmalige premier van het Verenigd Koninkrijk de munt van $2,80 naar $2,40 devalueerde. Miljardair en belegger Soros waarschuwt dat de economische situatie in het land er nu nog slechter voorstaat dan in het verleden. Hij verwijst naar het grote en structurele tekort op de handelsbalans en het gebrek aan speelruimte dat de Bank of England nog heeft om de economie te stimuleren. De Bank of England heeft de rente al naar nul verlaagd en kan dus niet veel meer doen om de groei aan te jagen.
Volgens Soros zullen vooral de speculanten op de financiële markten profiteren van een Brexit:
“Er zijn vandaag de dag veel meer speculatieve krachten in de markt. Zij zullen met gretigheid iedere miscalculatie van de Britse overheid of de Britse kiezers uitbuiten. Een Brexit zijn sommige mensen heel rijk maken, maar de meeste stemmers aanzienlijk armer. De Britse stemmers onderschatten de werkelijke kosten van een Brexit. Teveel mensen geloven dat een stem om uit de EU te stappen geen gevolgen zal hebben op hun persoonlijke financiële situatie.”
Financiële sector bereid zich voor op Brexit
De grootste financiële instellingen hebben al voorzorgsmaatregelen genomen voor het referendum van 23 juni. Reuters schrijft dat grote banken als Citi en Goldman Sachs meer ervaren handelaren op de werkvloer houden voor de avond en nacht die volgen op de uitslag van het referendum. Ook banken als Deutsche, JP Morgan, HSBC, Barclays, de Royal Bank of Scotland en Lloyds hebben extra personeel ingeschakeld om snel te kunnen handelen.
Lees meer:
- Britse pond kan 11% dalen bij Brexit
- IMF: “Brexit rampzalig voor huizenprijzen en aandelen”
- Wat betekent Brexit voor edelmetalen?
George Soros voorziet grote devaluatie Britse pond bij Brexit