Het stimuleringsprogramma van de Federal Reserve (momenteel zijn het er twee) heeft als doel de rente op langlopende leningen kunstmatig laag te houden. Dat is niet alleen nodig om de Amerikaanse staatsschuld betaalbaar te houden, maar ook om consumenten aan te moedigen meer geld te lenen. Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 heeft de Federal Reserve bijna non-stop geïntervenieerd op de markt voor schuldpapier. Sinds eind 2008 zijn er al honderden miljarden dollars aan hypotheekleningen en langlopende staatsobligaties uit de markt gehaald. Dat zal de centrale bank naar eigen zeggen blijven doen zo lang de officiële werkloosheid hoger is dan 6,5% en de inflatie op een laag niveau blijft.
Volgens de laatste statistieken is de werkloosheid in de VS 7,5% en ligt de inflatie op een zeer bescheiden 1,1%. Dat betekent dat de Federal Reserve haar stimuleringsprogramma intact houdt. James Bullard liet na afloop van een speech in Frankfurt weten dat het stimuleringsprogramma gehandhaaft zal worden:
“De inflatie is vrij laag in de VS en ik kan me geen goede reden voorstellen om het stimuleringsprogramma te wijzigen, tenzij de inflatie weer gaat stijgen richting de doelstelling [van 2%]” (via Marketwatch)
Recent gingen er geluiden rond dat de centrale bank haar stimuleringsprogramma zou afbouwen, omdat de economie het misschien minder hard nodig zou hebben. Willam Dudley van de New York Fed gaf afgelopen dinsdag ook een speech, waarin hij kenbaar maakte nog niets te weten over een mogelijke uitbreiding of verkleining van het stimuleringsprogramma.
James Bullard (St. Louis Fed) ziet geen reden om stimuleringsprogramma te wijzigen (Afbeelding via Bloomberg)