Begin vorige week zette een stroom zwakke Chinese cijfers opnieuw een sell-off bij de opkomende markten in gang. Deze kreeg tot en met woensdag steeds meer vaart, maar richting het weekend wisten de meeste belangrijke valuta zich enigszins te stabiliseren en terug te komen. De grootste verliezers waren de Russische roebel en de Zuid-Afrikaanse rand, maar dit keer hadden ook de Aziatische valuta te lijden.
Het belangrijkste nieuws buiten de opkomende markten was vorige week het maandelijkse banenreport uit de VS. De headline cijfers waren vrij zwak, maar de loonstijgingen sprongen naar 2,9% ten opzichte van een jaar geleden. De Amerikaanse rentes schoten hierdoor omhoog, en het rendement op tienjarige staatsobligaties eindigde op het hoogste punt van de maand. Het is misschien wel hoopgevend voor de opkomende markten dat zij de hogere Amerikaanse rentes tijdens de handel op vrijdag wisten te trotseren.
Donderdag belooft een volatiele dag te worden op de valutamarkten: dan vinden de septemberbijeenkomsten van zowel de Bank of England als de ECB plaats. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.
Euro
Zoals verwacht waren de flash PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit in de eurozone weinig veranderd. De euro werd vorige week ten opzichte van zijn belangrijkste tegenhangers binnen nauwe bandbreedtes gehandeld en eindigde vrijwel waar hij was begonnen.
Deze week komt donderdag de ECB bijeen. Net als in het Verenigd Koninkrijk wordt ook hier geen beleidswijziging verwacht. Wel zijn wij heel benieuwd naar de uitspraken van voorzitter Draghi over twee belangrijke onderwerpen. Ten eerste het conflict met de rechts-populistische Italiaanse regering. Ten tweede het steeds maar uitblijven van een duidelijke opwaartse trend van de kerninflatie richting het doel van de ECB.
Britse pond
De PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit gaven een wisselvallig beeld. Daarbij bleef het pond het economische nieuws grotendeels negeren; de handel in de munt werd bepaald door de laatste geruchten of het laatste nieuws over de Brexit-onderhandelingen.
Uiteindelijk eindigde het pond de week min of meer waar hij begonnen was, maar we beginnen nu tekenen van hoop te zien dat de stellingname van de EU versoepelt en houden vol dat de markten de kans op een harde Brexit overschatten.
De belangrijkste bron van volatiliteit voor het Britse pond zal de september bijeenkomst van de Bank of England zijn. Er wordt geen beleidswijziging verwacht, maar het stemgedrag, het inflatierapport en de notulen van de bijeenkomst zullen grondig worden doorgenomen.
Amerikaanse dollar
De economische cijfers waren vorige week vrij sterk in de VS. Dit geldt vooral voor het maandelijkse Amerikaanse payroll report. Het headlinecijfer was vertekend door neerwaartse bijstellingen van de voorgaande maanden en de werkloosheid was licht gestegen, maar belangrijker was de onverwachte sprong van de loonstijging naar 2,9%.
Als deze verbetering in de volgende rapporten wordt bevestigd, zou het wel eens kunnen zijn dat de krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt werkgevers er nu toch echt toe gaat dwingen om arbeidskrachten met hogere lonen aan te trekken. Dit betekent waarschijnlijk dat de Federal Reserve de rente sneller gaat verhogen en mogelijk ook dat de dollar sterker wordt.
Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)
Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.
Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:
- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta
Meer informatie op www.ebury.nl