In Venezuela heeft een producent van pasta de voedselproductie afgelopen zondag stilgelegd, omdat het bedrijf geen dollars kreeg om de import van tarwe te financieren. De dollars worden in Venezuela via het nieuwe SICAD II systeem toegewezen, maar de buitenlandse valuta kwam niet op tijd binnen om nieuwe inkopen te doen. Het bedrijf importeert de tarwe uit het buitenland en kan deze alleen met Amerikaanse dollars betalen. Zo lang er geen dollars binnen komen kan de fabriek geen tarwe inkopen en heeft het personeel geen werk.
De regering wisselt dollars tegen een kunstmatige lage koers aan bedrijven die de meest essentiële producten maken, zoals voedsel en medicijnen. Omdat de wisselkoers op de zwarte markt veel hoger ligt maakt de regering verlies op het aanbieden van dollars. Toch doet ze dit om te voorkomen dat de prijzen van voedsel en medicijnen stijgen.
Valutacrisis in Venezuela
Door een combinatie van hoge inflatie en prijscontroles raken alle winkelschappen in Venezuela leeg. De maximumprijzen die winkeliers van de regering mogen vragen ligt zo laag dat het geen zin heeft om voorraden aan te vullen. Door de waardedaling van de Venezolaanse bolivar stijgen de kosten van importgoederen, omdat die in dollars afgerekend moeten worden. Op de zwarte markt is de wisselkoers op het moment van schrijven 69 bolivar per Amerikaanse dollar. De volgende grafiek laat zien hoe de bolivar sinds juni 2010 is weggezakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
De Venezolaanse bolivar is in vier jaar bijna 90% in waarde gedaald tegenover de dollar