Tekort aan schuldpapier houdt rente laag

In vijf van de zeven jaren sinds het uitbreken van de financiële crisis was de vraag naar schuldpapier groter dan het aanbod, zo blijkt uit berekeningen van JP Morgan Chase. Voor volgend jaar verwachten analisten van de bank dat de vraag naar schuldpapier $400 miljard groter zal zijn dan het aanbod. De onbalans op de obligatiemarkt wordt veroorzaakt door centrale banken die bijna onafgebroken voor tientallen miljarden aan schuldpapier uit de markt halen. Aan het begin van de crisis waren het vooral de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England die massaal schulden uit de markt haalden met QE-programma’s en vandaag de dag zijn dat vooral de Bank of Japan en de ECB.

Door de relatief zwakke groei van de wereldeconomie kiezen veel beleggingsfondsen en institutionele beleggers voor de vermeende veiligheid van staatsobligaties, met als gevolg dat de rente op alle soorten schuldpapier blijft dalen. In oktober was de gemiddelde rente op obligaties volgens Bloomberg 1,51%, het laagste niveau ooit. Het aanbod van schuldpapier waar spaarders hun vermogen in kunnen stoppen houdt al jaren geen gelijke tred meer met de vraag, ondanks het feit dat overheden, bedrijven en consumenten gezamenlijk $30 biljoen meer schulden hebben dan in 2008.

Volgens berekeningen van JP Morgan hebben de financiële markten volgend jaar netto behoefte aan $2,4 biljoen aan nieuw schuldpapier, terwijl er maar $2 biljoen aan schuldpapier beschikbaar zal zijn. Een tekort van $400 miljard, terwijl er dit jaar ook al een tekort van bijna $500 miljard aan schuldpapier is.

currency wars

$400 miljard tekort aan schuldpapier houdt rente laag

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo