Tekort aan toiletpapier in Venezuela

Volgens Associated Press geeft de Venezolaanse regering de oppositie de schuld van de tekorten aan toiletpapier en primaire levensmiddelen. De regering heeft inmiddels toegezegd 50 miljoen extra rollen toiletpapier beschikbaar te maken. De schaarste aan toiletpapier en levensmiddelen is volgens economen volledig toe te schrijven aan de prijscontroles van de regering. Door een verkoopprijs af te dwingen die lager is dan de inkoopprijs kan men tekorten verwachten.

“De door de staat vastgestelde prijzen – die lager liggen dan de marktprijs – zorgen altijd voor tekorten. Het probleem zal alleen nog maar erger worden, net zoals in de Sovjetunie”, aldus professor Steve Hanke van de John Hopkins University. Het socialistische bewind van Venezuela, dat  na het overlijden van Hugo Chavez is voortgezet door Nicolas Maduro, heeft de economie van het land veel schade berokkend. De valuta is meerdere malen gedevalueerd, maar is volgens economen nog steeds overgewaardeerd ten opzichte van de dollar. Bedrijven betalen veel hogere prijzen voor hun import, omdat ze toegewezen zijn op een zwarte markt waar men een veel hogere prijs rekent voor buitenlandse valuta.

Bedrijven kunnen die kosten niet doorberekenen aan hun klanten als de regering een vaste prijs oplegt die veel te laag is. Een logisch gevolg daarvan is dat het aanbod opdroogt. En hoewel het mismanagement van de valuta het werkelijke probleem is durft de regering van Venezuela “tegenstanders van het bewind” de schuld te geven. En wie zijn die tegenstanders? Dat is de private sector, die nergens de wisselkoers krijgt die de Venezolaanse regering belooft.

Venezolaanse bolivar is sterk overgewaardeerd tegenover de dollar

“Excessieve vraag”

De Venezolaanse minister van handel doet ook mee aan de propaganda en beweert dat er een excessieve vraag is naar toiletpapier. De media zouden daar volgens de minister ook een rol in spelen, omdat ze mensen in paniek brengen. “De revolutie zal het equivalent van 50 miljoen rollen toiletpapier invoeren. We gaan de markt verzadigen zodat de mensen weer rustig worden”.

De minister van Financiën Nelson Merentes heeft de lastige taak om het valutaprobleem te verhullen. Hij zei dat de overheid bezig is om een tekort aan buitenlandse valuta op te lossen. Dat tekort heeft er volgens hem voor gezorgd dat de levering van goederen vanuit het buitenland tot stilstand gekomen is. “We boeken vooruitgang … we werken heel erg hard”, zo verklaarde Merentes afgelopen woensdag tegenover de pers.

Fabrieken op halve kracht

De productie is in veel Venezolaanse fabrieken teruggeschroefd vanwege de prijscontroles. Door de kunstmatig lage prijzen is het voor bedrijven moeilijker geworden om te betalen voor geïmporteerde goederen. Uit het Venezolaanse bedrijfsleven komen steeds meer geluiden dat de kredietverlening door buitenlandse leveranciers is stopgezet.

De minister van Financiën liet weten dat ongeveer 1.500 kleine en middelgrote bedrijven al zijn geholpen door de regering. Een soortgelijk aantal grote bedrijven zullen binnenkort ook assistentie krijgen van de overheid. Ze kunnen moeilijk aan Amerikaanse dollars komen, valuta die ze nodig hebben om de rekeningen van importgoederen te kunnen betalen.

Valutaprobleem

Het feit dat fabrieken op halve kracht draaien zegt dat er meer dan genoeg productiecapaciteit aanwezig is. De capaciteit kan echter niet benut worden omdat de regering met prijscontroles het natuurlijke evenwicht in de economie verstoord heeft. De vaste wisselkoers geeft een veel te hoge waardering aan de Venezolaanse valuta. In werkelijkheid moeten ondeemers veel meer bolivar op tafel leggen om aan dollars te kunnen komen.

De schaarste aan levensmiddelen, en nu ook toiletpapier, wekt steeds meer ergeis op bij consumenten. Er zijn lange wachtrijen en naast levensmiddelen zouden ook medicijnen bij de apotheek schaars zijn geworden. De schaarste-index bereikte in Venezuela het hoogste punt sinds 2009. De officiële inflatie is inmiddels opgelopen tot 30% (zie ook dit artikel). Consumenten zoeken soms dagen naar bepaalde producten en slaan extra veel in als ze het gevonden hebben. Dat maakt het voorraadbeheer voor winkels extra moeilijk.

De Venezolaanse minister van Handel zei dat de maandelijkse consumptie van WC-papier normaal gesproken 125 miljoen rollen per maand is. Fleming zei het volgende: “Door de huidige vraag denken we 40 miljoen rollen extra nodig te hebben. We zullen 50 miljoen extra toiletrollen invoeren om te laten zien dat we niet opgeven”.

Regering Venezuela verliest de strijd tegen het toiletpapier

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo