Het huidige schuldenniveau in de wereld is zorgwekkend en vereist dat beleidsmakers actie ondernemen. Dat zei Jean-Claude Trichet, voormalig topman van de ECB, deze week in een interview met CNBC. Er is weliswaar sprake van economische groei, maar de schuldengroei die daar tegenover staat is volgens hem zorgwekkend hoog. Daarover zei hij het volgende tijdens de Euro Finance conferentie in Frankfurt:
“Ondanks het feit dat er echte economische groei is – ik zou niet zeggen dat die overweldigend is, maar wel voldoende – zijn er een aantal indicatoren ten aanzien van de wereldwijde schulden die niet zo geruststellend zijn. En dan bedoel ik vooral de totale publieke en private schulden ten opzichte van de geconsolideerde economische groei in de wereld. We zitten nu op een niveau dat hoger is dan vlak voor het uitbreken van de financiële crisis. Er is dus geen tijd om daar zelfgenoegzaam over te doen.”
In oktober waarschuwde ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al voor de toename van de wereldwijde schuldenlast. Volgens schattingen was de wereldwijde schuld in de eerste helft van dit jaar 225% van het wereldwijde bbp, waarvan het grootste gedeelte uit private schulden bestond. Dat zijn dus niet de schulden van overheden, maar die van bedrijven en huishoudens.
Lage rente
Door de extreem lage rente werd het erg aantrekkelijk om meer geld te lenen en dat gebeurde de laatste jaren dan ook op grote schaal. Dat heeft volgens de voormalig ECB-president gezorgd voor hoge waarderingen van obligaties en andere financiële activa. Daarover zei hij het volgende in het interview met CNBC:
“Kijken we naar de markt als geheel, dan is het overduidelijk dat zo’n lange periode van lage rente en zo’n lange periode van aankopen door centrale banken via QE een stijging van de prijzen van financiële activa heeft veroorzaakt. Dit is natuurlijk allemaal te verklaren, maar de huidige waardering van sommige activa geeft reden tot waakzaamheid en voorzichtigheid.”
Eerder deze week publiceerde Bank of America Merrill Lynch een nieuw onderzoek, waaruit bleek dat veel beleggers aandelen nu al te duur vinden maar dat zij toch bijkopen in de verwachting dat deze nog duurder zullen worden.
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.