Trump bekritiseert renteverhogingen Fed: dollar in uitverkoop

Het was een typische nazomerweek met trage handel, die bepaald werd door het politieke lawaai uit het Witte Huis. Trump deed zijn beklag over de aanscherping van het Fed-beleid, waardoor de Amerikaanse rentes en de koers van de dollar een klap kregen. De stijgende risicobereidheid bij beleggers leverde de greenback niets op. De koers van de munt eindigde lager ten opzichte van elke andere G10-valuta, behalve de Japanse yen, die ook onder druk stond door de vlucht uit veilige havens.

Ook deze week zal het naar verwachting stil zijn aan het nieuwsfront. Waarschijnlijk zal de flash-inflatie voor de eurozone, die vrijdag bekend wordt gemaakt, het interessantste cijfer zijn. Wij zullen scherp letten op tekenen dat de inflatie in Europa eindelijk gaat stijgen, richting het doel van de ECB. Hieronder de belangrijkste valuta in detail:

Euro

De gemeenschappelijke munt leverde vorige week de beste prestatie van alle G10-valuta. De PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit stonden stevig boven de 54, en de kwartaalgroei van het Duitse bbp was met 0,5% redelijk sterk. Alle ogen zijn nu gericht op de inflatiecijfers die vrijdag verschijnen. Wij denken dat een serieuze rally van de euro vanaf zijn huidige niveau pas in het verschiet ligt wanneer we een duidelijk tijdpad voor renteverhogingen door de ECB hebben. Maar daarvoor is weer een duidelijke opwaartse trend bij de kerninflatiecijfers nodig – die we tot nu toe nog niet hebben mogen zien.

Britse pond

Het Britse pond deed het vorige week wisselend. De munt deed mee aan de algemene G10-rally ten opzichte van de dollar, maar kon de euro niet bijhouden. Het nieuws rond de Brexit-onderhandelingen heeft nog geen positieve wending gekregen. De Britse regering heeft indirect toegegeven dat de deadline voor een akkoord in oktober niet meer haalbaar is, en heeft nieuwe informatie gegeven over voorbereidingen op een ‘no deal’-uitkomst.

Amerikaanse dollar

Naast de opmerkingen van Trump over het beleid van de Federal Reserve was er ook het nieuws dat zijn voormalige advocaat meewerkt met justitie en dat zijn voormalige campagnemanager veroordeeld is wegens fraude en belastingontduiking. De dollar leek hierdoor van slag te raken. Fed-voorzitter Powell herhaalde dat hij voorstander is van een stapsgewijze aanpak van verdere renteverhogingen. Al met al had de Amerikaanse dollar het vorige week moeilijk, waardoor de euro dicht bij het niveau van $1,17 kwam.

Wij verwachten dat de dollar vanaf zijn huidige niveau geen scherpe bewegingen zal maken, totdat de centrale banken in de rest van de ontwikkelde wereld meer duidelijkheid geven over hun planning voor het verhogen van de rente.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *