De Zwitserse Franc kan door de ingreep van de Swiss National Bank niet meer ongelimiteerd in waarde stijgen ten opzichte van de euro. Zodra de wisselkoers onder de 1,20 CHF per euro zakt (en men dus minder Francs krijgt voor een euro), intervenieert de Zwitserse centrale bank door Francs in te wisselen voor buitenlandse valuta. Dat heeft ze veelvuldig gedaan, vooral op de momenten dat de koers van de euro op de wereldwijde valutamarkt erg onder druk stond. De groeiende balans van de Swiss National Bank weerspiegelt het interventiebeleid, want de valutareserve nam zowel in absolute als relatieve termen toe.
Balanstotaal Swiss National Bank groeit als gevolg van interventies op valutamarkt
We kunnen misschien stellen dat de aanhouder wint, want steeds vaker zien we de Zwitserse Franc verzwakken ten opzichte van de euro (wisselkoers hoger dan 1,20 CHF). Op het moment van schrijven is de wisselkoers 1,2434 CHF per euro, een stijging van ruim 3,6% boven de 1,20 die de Zwitserse centrale bank als ondergreens hanteert. De afgelopen maanden hebben we wel vaak afwijkingen gezien van die wisselkoers van 1,20 CFH per euro, maar sinds december 2011 is de munt niet zo zwak geweest ten opzichte van de euro.
De zwakte in de Zwitserse Franc geeft aan dat beleggers weer meer vertrouwen hebben in een goede afloop van de Europese schuldencrisis. ECB-president Draghi maakte afgelopen week bekend dat er weer een sterke instroom van kapitaal is in de eurozone, vooral in Spaanse en Italiaanse staatsobligaties. Tegelijkertijd verliest de Zwitserse Franc aan glans, mede omdat banken de rente op spaarrekeningen verder verlaagd hebben. De renteverlaging werd eerder doorgevoerd om de instroom van ‘vluchtkapitaal’ af te remmen en werkt zodoende drukkend op de waarde van de Franc.
Franc onder druk
“De crisis wordt weer minder sterk ingeprijsd en dat betekent dat de Zwitserse Franc als vluchthaven minder in trek is”, zo verklaarde valutastrateeg Antje Praefcke van Commerzbank in Frankfurt tegenover Bloomberg. De Zwitserse Franc is dit jaar al met 1,9% gezakt, de tweede grootste daling na de Japanse yen in de ranglijst van tien grote valuta (de Bloomberg Correlation- Weighted Index). Ook de volatiliteit van de Franc nam toe ten opzichte van de euro, tot het hoogste punt sinds december 2011.
De afnemende instroom van vluchtkapitaal richting de Zwitserse munt heeft ook effect gehad op de koers van Zwitserse staatsobligaties. Bloomberg schrijft dat de rentevergoeding op 10-jaars staatsobligaties van Zwitserland met vier basispunten was gestegen tot 0,683%. Dat lijkt een minimale stijging, maar het bracht de rentevergoeding wel naar het hoogste punt sinds 3 mei vorig jaar. De rente op Zwitserse staatsobligaties met een looptijd van drie jaar kwam voor het eerst sinds 11 mei weer boven de 0%. Daarvoor legden beleggers nog geld toe op een lening aan de Zwitserse overheid. Deze extreem lage rentestanden weerspiegelen al lang niet meer de risicopremie, laat staan de inflatiecorrectie. Blijkbaar klotst er in de obligatiemarkt nog steeds heel veel geld rond, dat zoekt naar een plek waar het enigzins veilig geparkeerd kan worden.
SNB: 6 miljard Franc waardestijging
De Swiss National Bank heeft vandaag bekendgemaakt dat het een waardestijging van 6 miljard Franc verwacht. Die komt deels voort uit koersontwikkeling van buitenlandse valutaposities en de herwaarding van de goudreserve. Net als in het Eurosysteem hanteert ook Zwitserland het mark-to-market model, waarin de goudreserve periodiek wordt gewaardeerd tegen de actuele marktprijs. De waardestijging van goud versterkt de balans van centrale banken die dit model volgen.
Zwitserse Franc op laagste punt in half jaar tijd