Valutareserve China $99,5 miljard omlaag in januari

De valutareserve van China is in de eerste maand van dit jaar met $99,5 miljard gedaald naar $3,23 biljoen, het laagste niveau sinds 2012. Dat blijkt uit cijfers die de Chinese centrale bank afgelopen zondag naar buiten heeft gebracht. De daling was minder groot dan de verwachting van een panel analisten en economen, die gemiddeld rekenden op een daling van $120 miljard in januari. Met deze daling wordt de trend van 2015 doorgezet, want vorig jaar daalde de totale valutareserve met ruim $500 miljard.

yuan-teaserDe Chinese centrale bank gebruikt valutareserves om de koers van de yuan te stabiliseren, maar het is de vraag hoe lang ze daar nog mee door kan gaan. “Hoewel de resterende reserves nog substantieel zijn is de snelheid waarmee deze de afgelopen maanden gedaald is simpelweg onhoudbaar”, zo verklaarde econoom Rajiv Biswas van IHS Global Insight uit Singapore tegenover Bloomberg. “Private beleggers in China en valutahandelaren wereldwijd verwachten dat de yuan maar één kant op kan. Dit heeft geleid tot een grootschalige uitstroom van kapitaal sinds begin 2015, want de markt verwacht dat de Chinese centrale bank uiteindelijk gedwongen zal worden te capituleren”, zo voegde Biswas eraan toe.

Vlottende wisselkoers?

Een capitulatie betekent dat de Chinese centrale bank niet meer in staat is de waarde van de yuan te ondersteunen en de wisselkoers over moet laten aan de vrije markt. Daarmee zou ze het voorbeeld van Rusland volgen, dat in november 2014 besloot de waarde van roebel aan de markt over te laten. Sindsdien verloor de roebel meer dan de helft van haar waarde ten opzichte van de dollar. Een soortgelijk lot staat de Chinese yuan te wachten, indien de People’s Bank of China besluit de wisselkoers over te laten aan de markt.

Economen van Société Générale denken dat een vlottende wisselkoers voor de yuan al op relatief korte termijn verwacht kan worden. Wanneer de valutareserve onder de $2,8 biljoen daalt komt China beneden de ondergrens die het IMF voorschrijft op basis van de betalingsbalans van een land. De People’s Bank of China zou in dat geval door de markt gedwongen kunnen worden een vrij vlottende wisselkoers te hanteren voor de yuan. Volgens econome Wei Yao, die zich gespecialiseerd heeft in China, zou dat al binnen zes maanden kunnen gebeuren.

Het loslaten van de vaste wisselkoers zou gepaard kunnen gaan met een grote waardedaling van de yuan ten opzichte van de dollar. Dat zou de concurrentiepositie van China versterken, maar tegelijkertijd verhoogt het de financieringskosten van Chinese bedrijven die in dollars geleend hebben. Het staat garant voor grote schommelingen in de markt.

china-fx-1

Valutareserve China blijft dalen, is een vrije wisselkoers onvermijdelijk? (Bron: SocGen)

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *