In reactie op de Amerikaanse sancties heeft Venezuela besloten om olie voortaan niet meer in dollars, maar in euro’s af te rekenen. De grootste olieproducent van Venezuela heeft handelaren opgeroepen nieuwe bankrekeningen in euro’s te openen en hun volledige cash positie om te zetten naar de Europese munt.
Met deze maatregel probeert het Zuid-Amerikaanse land de sancties te omzeilen die de toegang tot het Amerikaanse banksysteem blokkeren en die het voor oliebedrijven in Venezuela nog lastiger maken om zaken te doen met de Verenigde Staten. Met het plan om olie in euro’s af te rekenen neemt Venezuela wel veel risico, omdat het land voor 95% van haar inkomsten afhankelijk is van de export van olie en de meeste olie momenteel naar de Verenigde Staten wordt geëxporteerd.
Amerikaanse sancties
Eind juli werden sancties opgelegd aan de regering van Venezuela, omdat president Maduro volgens de Verenigde Staten onvoldoende zou luisteren naar de wil van het volk en de vrijheid van meningsuiting niet zou respecteren. Deze sancties zijn gericht tegen bepaalde personen in Venezuela en belemmeren Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met het land. Ook mogen Amerikanen geen geld meer uitlenen aan de regering van Maduro.
Door een tekort aan dollars kan het land maar zeer beperkt goederen uit het buitenland importeren, met als gevolg dat de centrale bank steeds geld moet bijdrukken om essentiële goederen te kunnen importeren. Daardoor is de munt in een paar jaar tijd zo goed als waardeloos geworden, met veel sociale onrust tot gevolg.
Olie in euro
Het plan om olie in euro’s af te rekenen is nog niet publiekelijk aangekondigd, maar toen de VS met nieuwe sancties kwam liet Maduro al wel doorschemeren dat deze mogelijkheid op tafel lag. Daarmee volgt Venezuela het voorbeeld van Iran, dat sinds begin vorig jaar ook olie in euro’s afrekent en dat de euro inmiddels als belangrijkste handelsmunt beschouwt.
Naast het plan om olie in euro’s te verhandelen wil de regering van het Zuid-Amerikaanse land ook andere valuta zoals de Russische roebel en de Chinese yuan beschikbaar stellen aan bedrijven, zodat goederen uit deze landen in hun valuta betaald kunnen worden.
Lees ook:
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines