De regering van Venezuela heeft $735 miljoen opgehaald met de uitgifte van een nieuwe virtuele munt die gedekt wordt door de olievoorraden van Venezuela. In totaal wil de regering 100 miljoen van deze nieuwe virtuele munten met de naam ‘petro’ in omloop brengen.
De petro is gedekt door een vat ruwe olie uit Venezuela en is daarmee een van de weinig virtuele munten waar een bepaalde vorm van onderpand tegenover staat. Of de munt daarmee een succes wordt is nog maar de vraag, want dat bepaalt de markt uiteindelijk als de virtuele munt over een maand ‘live’ gaat.
De nieuwe virtuele munt is volgens president Maduro niet alleen te gebruiken zijn voor aankopen van ruwe olie, maar ook voor benzine en voor de toerismesector. De oppositie was in elk geval niet enthousiast over de uitgifte van deze virtuele munt, omdat ze het zien als een illegale poging om geld op te halen bij beleggers.
Venezuela haalt geld op met virtuele munt
“Vandaag is een nieuwe cryptomunt geboren die Superman kan verslaan”, zo verklaarde Maduro, waarmee hij een verwijzing maakte naar de Verenigde Staten. Vorig jaar legde Washington sancties op om de regering van Maduro onder druk te zetten. Amerikaanse banken mogen sindsdien geen Venezolaanse staatsobligaties meer opkopen, waardoor Venezuela moeilijk aan dollars kan komen. En juist die dollars heeft het land momenteel hard nodig om de import van goederen te betalen.
Met de uitgifte van een eigen virtuele munt kan Maduro nu alsnog geld ophalen, maar het is nog maar de vraag of beleggers daar ook beter van worden. Op de officiële website van de petro staat een handleiding over hoe mensen de virtuele munt kunnen bewaren en kunnen gebruiken voor transacties.
Of de munt ook daadwerkelijk op grote schaal gebruikt zal worden, dat zal de tijd moeten uitwijzen. In elk geval zorgt de technologie van virtuele munten voor een nieuwe dynamiek, waarbij landen zich in theorie minder afhankelijk kunnen maken van traditionele betaalsystemen en minder kwetsbaar worden voor economische sancties.
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines