Venezuela haalt helft bankbiljetten uit omloop

Venezuela haalt vanaf woensdag alle bankbiljetten van 100 bolivar uit omloop, zo maakte president Maduro afgelopen weekend bekend. Deze bankbiljetten zijn door hyperinflatie nog maar twee dollarcent waard en worden daarom vervangen door nieuwe munten. De biljetten van 100 bolivar mogen vanaf donderdag niet meer gebruikt worden in het betalingsverkeer en de bevolking heeft dan nog tien dagen de tijd om het briefgeld in te leveren.

Het zal een enorme operatie worden om alle biljetten van 100 uit omloop te halen, want ze vertegenwoordigen bijna de helft van de totale waarde van al het geld in omloop. Het is te hopen dat deze operatie soepeler zal verlopen dan in India, waar een maand geleden opeens meer dan 85% van al het contante geld ongeldig werd verklaard. Daar liep het afschaffen van cash geld vanwege een slechte voorbereiding uit op een complete ramp.

Nieuwe bankbiljetten

De waarde van het geld in Venezuela daalt zo snel dat er een voortdurend tekort aan geld is. Het aantal bankbiljetten dat men nodig heeft voor de dagelijkse uitgaven is zo groot dat de portemonnee plaats heeft gemaakt voor plastic tassen en rugzakken. De paradox van hyperinflatie is dat het tekort aan bankbiljetten steeds groter wordt naarmate er meer en grotere bankbiljetten gedrukt worden. Het in omloop brengen van grotere biljetten lijkt een zegen, maar het blijk in de praktijk een ramp. Het geld verliest dan alleen maar sneller haar waarde.

De centrale bank van Venezuela introduceert drie nieuwe muntstukken (10, 50 en 100 bolivar) en zes nieuwe bankbiljetten (500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000 bolivar). Het grootste biljet uit de nieuwe serie vertegenwoordigt tegen de huidige wisselkoers een waarde van omgerekend $4,70.

nuevo-cono-monetario-800x574

Nieuwe bankbiljetten in Venezuela (Afbeelding via Efecto Cocuyo)

Manipulatie

Het is nog niet duidelijk of de centrale bank beperkingen zal opleggen aan het inwisselen van de 100 bolivar biljetten. De Venezolaanse president Maduro sprak enige tijd geleden over een crimineel netwerk van handelaren die in Venezuela gesubsidieerde goederen kopen, om die vervolgens over de grens in Colombia met winst te verkopen. Ook beschuldigt hij valutahandelaren van het manipuleren van de munt, terwijl de oorzaak van de hyperinflatie ligt bij het roekeloze beleid van de centrale bank en de regering.

Wie zijn spaargeld nog in deze munt bewaart heeft de afgelopen maanden bijna alle koopkracht daarvan zien verdampen. Die koopkracht vloeit in een hyperinflatie richting diegene die het dichtst bij de geldpers zit, namelijk de overheid. Die kan het geld als eerste uitgeven, nog voordat het in waarde gedaald is. Als spaarder kun je je vermogen veilig stellen door het om te wisselen voor buitenlands geld of door goud te kopen.

Lees ook:

bolivar-dollar-grafiek

Hyperinflatie in Venezuela leidt tot nog grotere bankbiljetten

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo