Door de hyperinflatie in Venezuela worden bankbiljetten steeds vaker gewogen in plaats van geteld, zo schrijft Bloomberg. Het geld is zo weinig waard dat men voor de meest simpele aankopen al zoveel biljetten nodig heeft dat het makkelijker is geworden om het geld gewoon op de weegschaal te leggen.
Het wegen van bundels met briefgeld is een terugkerend fenomeen in landen die met hyperinflatie geconfronteerd worden. Het fenomeen deed zich ook voor tijdens de hyperinflatie in de Weimar republiek, Joegoslavië en Zimbabwe. Het grootste biljet van 100 bolivar is op dit moment nog maar acht dollarcent waard, wat betekent dat je voor de dagelijkse boodschappen al meer geld nodig hebt dan wat je in een portemonnee kunt meenemen.
Consumenten gaan met sporttassen vol bankbiljetten de straat op om boodschappen te doen, terwijl de kassa’s in de winkels uitpuilen met waardeloze bankbiljetten. Bankautomaten moeten meerdere keren per dag bijgevuld worden, waardoor de geldtransporten overuren draaien. Winkeliers die niet meer weten waar ze de stapels bankbiljetten moeten bewaren stoppen het in vuilniszakken en in ladekasten.
Grotere bankbiljetten
Het tekort aan geld is zo groot dat de regering van Venezuela afgelopen week besloten heeft nieuwe bankbiljetten in omloop te brengen. De nieuwe biljetten krijgen een aanzienlijk hogere nominale waarde van 500, 1.000, 5.000, 10.000 en misschien zelfs 20.000 bolivar. Omdat het geld zo snel mogelijk in omloop gebracht moet worden zal de centrale bank geen nieuw ontwerp maken voor de bankbiljetten. Alleen de kleur en het bedrag wordt aangepast.
De centrale bank van Venezuela hoopt dat het nieuwe geld op tijd binnen is voor de decembermaand. Veel mensen ontvangen dan een kerstbonus, die ze waarschijnlijk meteen in de winkels zullen uitgeven voor tastbare waarde. Houd de centrale bank nog langer vast aan de waardeloze biljetten van 50 en 100 bolivar, dan komt de economie snel tot stilstand.
Hyperinflatie in Venezuela: Bankbiljetten worden niet geteld, maar gewogen
Tekort aan geld
Het paradoxale van hyperinflatie is het structurele tekort aan geld. Dat is de reden waarom er steeds meer en steeds grotere bankbiljetten nodig zijn. Het tekort aan geld neemt alleen maar verder toe, omdat het geld sneller aan waarde verliest dan het bijgedrukt kan worden. De totale hoeveelheid geld in omloop neemt in een hyperinflatie exponentieel toe, terwijl de koopkracht van deze groeiende berg geld met de dag kleiner wordt. Hoe meer geld de centrale bank laat drukken, hoe sneller het geld waardeloos wordt.
Lees ook:
- Inflatie in Venezuela naar 1.640%
- Venezuela verhongert door hyperinflatie
- Venezuela kan de bankbiljetten niet meer betalen
- Venezuela laat vliegtuigen vol bankbiljetten invliegen
- Hyperinflatie: Leven als een prins in Venezuela
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar 088-4688488.