Hoogleraar Dirk Bezemer zet zijn vraagtekens bij de plannen van Burgerinitiatief Ons Geld. Hij betoogt dat er geld naast betaalmiddel ook een middel is om nieuwe economische activiteit mogelijk te maken. Het uitbreiden van de economische activiteit vraagt volgens hem om nieuwe middelen en daar hebben we krediet gebaseerd geld voor ontwikkeld. Op een fundamenteel niveau ziet Bezemer geld als schuld en daarom lijkt het hem geen goed idee om dit concept overboord te gooien.
Hij erkent dat er de afgelopen decennia fouten gemaakt zijn doordat er teveel onproductieve kredieten verstrekt werden door banken, maar dat ons huidige geldsysteem in de basis niet verkeerd is. Daarom ziet hij ook geen reden om daar vanaf te stappen.
“Kun je geldschepping en kredietverlening van elkaar losmaken? Ik zie er historisch geen precedent voor en ik kan me ook niet goed voorstellen hoe dat dan in zijn werk gaat.”
Volgens Bezemer is geld geen ding, maar een vorm van krediet. Iedereen kan papieren claims uitschrijven die onderling verhandeld kunnen worden alsof het geld is. Wanneer deze claims algemeen geaccepteerd worden kun je ook echt spreken van geld en dat is hoe ons banksysteem vandaag de dag werkt.
Bezemer is verder sceptisch over het idee om de controle op kredietcreatie weg te halen bij banken.
“De geschiedenis leert ons dat mensen keer op keer mee gaan in het enthousiasme van een nieuwe bubbel. Ook ambtenaren en overheden zullen meegaan in de euforie van de bubbel. Dat hebben ze in het verleden ook altijd gedaan, dus er is geen enkele reden om te verwachten dat dat in de toekomst anders zou gaan.”
Lees ook:
- Reactie Ons Geld op “Afdeling ‘geldschepping’ bestaat niet bij bank”
- “Burgerinitiatief Ons Geld verdient eerlijke discussie”
- Interview Dirk Bezemer: “Geld is geen goud”