Het is nog steeds chaos in India, nadat de regering op 8 november plotseling alle bankbiljetten van 500 en 1.000 roepie ongeldig verklaarde. Men kan deze biljetten tot het einde van dit jaar nog wel inwisselen bij de bank, maar in de winkels worden ze niet meer geaccepteerd. Dat is een enorm probleem in een land waar bijna alle transacties in contant geld afgerekend worden.
Een aanzienlijk deel van de bevolking heeft geen bankrekening en ook in veel winkels en restaurants kun je alleen met munten en bankbiljetten betalen. Door alle 500 en 1.000 roepie biljetten onbruikbaar te maken is opeens 80% minder contant geld in een samenleving die daar zo afhankelijk is.
Luke Rudkowski van WeAreChange ging naar India en maakte een reportage waarin hij laat zien hoe de lokale bevolking te lijden heeft onder deze maatregel. Maar wat de video ook laat zien is hoe de Indiase bevolking leert om te gaan met een tekort aan bankbiljetten.
Geld als boekhoudkundig systeem
In plaats van met cash te betalen houden verschillende restaurants en winkels nu een soort boekhouding bij. Namen van klanten en de bedragen worden opgeschreven in een boekje, zodat die op een later moment alsnog betaald kunnen worden.
Dit praktijkvoorbeeld laat zijn dat geld in essentie een boekhoudkundig systeem is dat gebaseerd is op schuld. En of die boekhouding nou wordt bijgehouden met bankbiljetten, met zelf uitgeschreven schuldbewijzen (zoals in India) of met zilveren munten, dat maakt in feite niet zoveel uit. Men kiest de meest eenvoudige optie en dat is om alle claims met pen en papier bij te houden, zodat die op een later moment verrekend kunnen worden.
Lees meer: