Een vrouw uit Brussel heeft ontdekt dat papiergeld niet altijd een goede opslag van waarde is. Ze erfde van haar rijke Italiaanse oom 1,4 miljard Italiaanse lire, een bedrag dat uiteindelijk niets waard bleek te zijn. Wat is het geval? De Italiaanse centrale bank wisselt sinds 2011 geen lires meer om voor euro’s. Een vermogen dat potentieel ongeveer €723.000 waard kon zijn was volledig in rook opgegaan.
Gelukkig had haar oom – waar ze al jaren geen contact meer mee had – ook nog een miljoen Duitse marken in een kluis liggen. Dit geld kan nog wel ingewisseld worden bij de Duitse Bundesbank, voor in totaal ruim een half miljoen euro. Ook liet haar oom een huis achter in Berlijn, de stad waar hij tot aan zijn dood woonde.
Dit schrijnende voorbeeld leert ons dat fiat geld op de lange termijn geen betrouwbare opslag van waarde is. Hoewel de prijs van tastbare bezittingen door de jaren heen sterk kunnen fluctueren zullen deze niet snel compleet waardeloos worden. Had de oom in kwestie alle lires omgewisseld voor fysiek goud, dan had mevrouw veel meer vermogen geërfd.
Italiaanse lira biljetten zijn sinds 2011 niet meer inwisselbaar voor euro’s
Nederland
Bezitters van Nederlandse guldenbiljetten hoeven zich geen zorgen te maken. Die kunnen nog tot het jaar 2032 omgewisseld worden voor euro’s. Interessant detail: Nederlands muntgeld is inmiddels ook waardeloos geworden*, behalve als het om zilveren muntgeld gaat. Dat kunt u nog steeds tegen de actuele zilverprijs aanbieden bij de Koninklijke Nederlandse Munt, bij juweliers en bij goudhandelaren. Het feit dat briefgeld in Nederland nog dertig jaar na de invoering van de euro ingewisseld kan worden bewijst dat ons land eigendomsrechten hoog in het vaandel heeft staan. De kans dat er na 2032 nog grote hoeveelheden guldenbiljetten opduiken is immers niet zo groot.
*Verzamelmunten uitgezonderd