VS klaagt over goedkope yuan

De Verenigde Staten beklagen zich over de vermeende onderwaardering van de Chinese yuan en gaf een waarschuwing aan Beijing om iets te doen aan de wisselkoers. De regering van Obama betwijfelt bovendien of China wel in staat is de waardebepaling van hun munt volledig over te laten aan de vrije markt. Het Amerikaanse ministerie van Financiën gaat nog niet zo ver dat ze China verdenkt van het manipuleren van de munt, maar van alle grote handelspartners noemt ze alleen het wisselkoersbeleid van China.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën vreest dat de recente waardedaling van de Chinese yuan een teken is dat het land de munt niet verder in waarde wil laten stijgen. Volgens Washington vormt het valutabeleid van China en dat van andere ontwikkelende landen een belemmering op de her-balancering van de wereldeconomie. Doordat deze landen hun valuta kunstmatig goedkoop houden blijft de onbalans in stand die ervoor zorgt dat rijke landen meer importeren dan ze kunnen exporteren, zo schrijft Reuters.

Valutaoorlog

Opkomende markten bouwen dollarreserves op om hun eigen munten zwak te houden. Daarmee behouden ze een gunstige exportpositie ten opzichte van de Verenigde Staten. Even leek het erop dat China haar munt verder zou blootstellen aan marktinvloeden, door een hogere bandbreedte toe te staan. Maar vrij snel daarna intervenieerde de Chinese centrale bank en werd de yuan in korte tijd 5% goedkoper tegenover de dollar.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën wordt er maar weinig vooruitgang geboekt in het op orde brengen van de wereldwijde vraag. “Mogelijk is de situatie zelfs verslechterd”, wijzend op de sterke toename van het aantal interventies op de valutamarkt en de groei van buitenlandse dollarreserves in de tweede helft van 2013.

Volgens berekeningen van het Amerikaanse ministerie van Financiën is de Chinese yuan nog steeds sterk ondergewaardeerd en apprecieerde de munt te langzaam. De recente waardedaling van de yuan schoot bij de Amerikanen dan ook in het verkeerde keelgat.

Europa

Ook Europa moet volgens de Verenigde Staten iets doen om de onbalans in de wereldhandel te verkleinen. Vandaar de boodschap van de Verenigde Staten aan de sterkere economieën in Europa om de binnenlandse vraag te stimuleren en de economische groei in de Eurozone aan te jagen. In het laatste halfjaarlijkse rapport van de Amerikaanse Treasury werd een minder felle toon gehanteerd dan in het vorige rapport, zo merkt Reuters op.

VS beschuldigt China voor de zoveelste keer van manipulatie yuan

VS beschuldigt China voor de zoveelste keer van manipulatie yuan

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *