Het Amerikaanse ministerie van Financiën waarschuwt China voor de recente waardedaling van de yuan. De Amerikanen vrezen dat de Chinese centrale bank opnieuw intervenieert op de valutamarkt en daarmee de waarde van de munt kunstmatig laag probeert te houden. Een goedkope yuan geeft exporterende bedrijven in China een streepje voor op de concurrentie in de Verenigde Staten, terwijl het tegelijkertijd duurder wordt voor Chinezen om goederen uit het buitenland te kopen. Het is de valutaoorlog die al langer gevoerd wordt, maar die steeds gekkere vormen aan begint te nemen.
Appreciatie yuan
Werpen we een blik op de wisselkoers van de yuan met de dollar, dan zien we dat China haar munt al sinds 2005 laat appreciëren tegenover de dollar. Vandaag de dag staat de wisselkoers 25% lager dan in 2005, maar toch maakt het Amerikaanse ministerie van Financiën zich zorgen. Alleen dit jaar is de yuan al met meer dan 2,5% in waarde gezakt, een trendbreuk die het gevolg is van interventie door de Chinese centrale bank. Met deze strategische operatie wilde de centrale bank valutaspeculanten, die speculeerden op een verdere waardestijging van de munt, uit de markt schudden. De interventie is tegen het zere been van de Verenigde Staten, die vrezen voor hun internationale concurrentiepositie.
Valutaoorlog: Chinese yuan verzwakt tegenover de dollar (Bron: Yahoo Finance)
Valutaoorlog
Niet alleen China krijgt een waarschuwing van de Verenigde Staten, ook Europa en Japan moeten eraan geloven. Het Amerikaanse ministerie van Financiën is van mening dat Europa te weinig doet om haar bankensector op te schonen. Ook wijst de VS op de chronisch lage inflatie en de zwakke vraag, waardoor deflatie op de loer blijft liggen. De lage inflatie en de zwakke groei in de Eurozone zijn het gevolg van een streng monetair beleid van de ECB, dat niets wil weten van monetaire stimuleringsprogramma’s. Ook de strengere kapitaaleisen en de intensivering van het toezicht op banken dragen bij aan een relatief zwakke kredietgroei in de Eurozone. “Er moet meer gedaan worden om de groei te ondersteunen”, aldus een ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Financiën.
Ook Japan krijgt een les van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het met schulden overladen land moet niet teveel nadruk willen leggen op bezuinigingen, omdat die schadelijk zijn voor de economische groei. In plaats daarvan zouden er volgens de Amerikanen structurele veranderingen doorgevoerd moeten worden die de binnenlandse vraag stimuleren.
De uitspraken van het Amerikaanse ministerie zijn goed getimed, want deze week komen verschillende ministers van Financiën en centrale bankiers bijeen voor de voorjaarsbespreking van het IMF en de Wereldbank.