Na meer dan dertig jaar is de tijd rijp voor China om de koppeling van de yuan aan de Amerikaanse dollar volledig los te laten. Dat zegt de vooraanstaande Chinese econoom en adviseur van de centrale bank Yu Yongding in een interview voor de China Securities Journal. Als tweede grootste economie van de wereld is het volgens hem niet meer gepast om hetzelfde valutabeleid te voeren als landen zoals Iran, Wit-Rusland, Ethiopië, Oezbekistan of Laos, waarbij de waarde van de munt in sterke mate gekoppeld is aan die van de Amerikaanse dollar.
Yongding is een uitgesproken voorstander van een vrije wisselkoers voor de yuan, waarbij de waarde van de munt volledig door de markt bepaald wordt. In 2005 gaf de Chinese centrale bank gehoor aan deze oproep, door plannen aan te kondigen om de yuan langzaam maar zeker los te koppelen van de dollar. Sindsdien is de yuan wel wat in waarde gestegen tegenover de dollar, maar is er nog steeds sprake van een onderwaardering die door de centrale bank in stand wordt gehouden. Die houdt de wisselkoers binnen een dagelijkse bandbreedte van 2%, waardoor een sterke appreciatie van de munt op dit moment niet mogelijk is.
Chinese manipulatie
Het wisselkoersbeleid van de Chinese centrale bank gaat terug tot 1994, toen Beijing de waarde van de munt tegen een wisselkoers van 8,70 yuan koppelde aan de dollar. Sindsdien is die vaste wisselkoers een aantal keren aangepast, maar nog steeds wordt de yuan kunstmatig goedkoop gehouden. Dat komt omdat China dollarreserves oppot en deze als onderpand gebruikt om meer yuan in omloop te brengen.
Door de dollars weer uit te lenen aan de Verenigde Staten blijft de Chinese munt relatief goedkoop, waardoor veel bedrijven in Westerse landen hun productie naar China verplaatsten. Tot ongenoegen van president Trump, die van mening is dat China op een oneerlijke wijze concurreert en producten van Amerikaanse bedrijven uit de markt prijst.
Liberalisering yuan
In augustus 2015 devalueerde de Chinese centrale bank haar munt met 2%, maar de timing was toen zeer ongelukkig. De Chinese aandelenmarkt deed het toen erg slecht en de devaluatie deed de waarde van de yuan op dat moment juist verder dalen. De centrale bank had dat volgens Yu Yongding slimmer kunnen aanpakken. Daarover zei de econoom het volgende:
“Het was een belangrijke stap richting een vlottende wisselkoers en de richting was correct. Maar achteraf gezien had China een beter moment kunnen kiezen… of door kunnen pakken toen de markt op een verdere waardedaling van de yuan rekende. In dat geval had de centrale bank al klaar kunnen zijn met het hervormen van haar valutabeleid.”
De Chinese president Xi Jinping benadrukte tijdens het BRICS topoverleg van de afgelopen dagen het belang van vrijhandel en open handel. Maar dat betekent ook dat China op termijn haar valutabeleid zal moeten aanpassen, want met een kunstmatig goedkope munt is het voor handelspartners lastig concurreren.
In een multipolaire wereld waarin verschillende handelsmunten naast elkaar gebruikt worden is er overigens sowieso weinig reden om structureel valutareserves op te stapelen, zoals China dat de afgelopen decennia gedaan heeft. De valutareserve van China bereikte in 2014 een record van omgerekend $4 biljoen, maar sindsdien heeft de centrale bank al een kwart van die valutareserves geliquideerd. Ook dat is een aanwijzing dat de centrale bank van China de koppeling aan de dollar op termijn wil loslaten.
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.
4 gedachten over “Wanneer verbreekt China koppeling yuan en dollar?”
Begreep gisteren dat China ingaande 1-1-2018 olie gaat inkopen en betalen met Yuen gedekt door goud.
Saoedi Arabië word zo gedwongen om de dollar vaarwel te geven voor zijn belangrijkste klant.
Heb ik wat over gelezen en geschreven ja. Kwestie van tijd denk ik, want in een multipolaire wereld is het niet meer vanzelfsprekend om alleen in dollars te blijven handelen. Dan zal er ook meer gehandeld gaan worden in yuan, euro en roebels.
Heb een berichtje aan jou geschreven op Silver Mountin en aan de redactie of het niet leuk zou zijn of er voortaan een artikel van jou geplaatst kan worden als kop . Weet niet wat mogelijk is maar ik dacht niet geschoten is altijd mis .[Jij schrijft nl 110 procent realistischer als een Robert Broncel en reageert tenminste op reactie,s van de lezer .
mvg
Je kunt in allerlei valuta’s handelen. Zolang het maar waarde heeft op dat moment.
Wat betreft werkelijke waarde, het is bekend dat er veel gemanipuleerd wordt.
Ik lees iets verderop dat Robert Broncel niet zo realistisch zou zijn.
Hmmmmmm, die opmerking plaatst ik voor vandaag toch een ? bij.
Goud op herhaling:
http://www.robertbroncel.com/columns/2017/column1205.html
Hij is zelfs zo realistisch dat hij ziet hoe bitcoin niet veel meer dan een fopspeen is. 🙂