Wat betekent ‘Frexit’ voor obligatiemarkt?

In verschillende landen van de Eurozone zijn politieke partijen actief die de euro willen vervangen door een nationale munteenheid. Het is de vraag of dat überhaupt haalbaar is, want de invoering van een eigen munt heeft grote implicaties voor alle lopende contracten en leningen die in euro’s genoteerd staan. Een ander probleem is dat de staatsschuld in euro’s genoteerd staat, wat betekent dat een land ook na de invoering van een eigen valuta nog euro’s nodig heeft om haar staatsschuld te financieren.

De Franse presidentskandidate Marine Le Pen is een uitgesproken voorstander van een vertrek uit de Eurozone. Tijdens de verkiezingscampagne heeft ze laten weten dat ze bereid is de Franse staatsschuld in zijn geheel om te zetten van euro’s naar een nieuwe Franse munteenheid.

De dreiging van een mogelijk vertrek van Frankrijk uit de eurozone (een zogeheten ‘Frexit’) brengt veel onzekerheid met zich mee op de obligatiemarkt. Zijn Franse obligaties nog wel veilig als het valutarisico terugkeert? En wordt dit valutarisico wel afgedekt door bestaande credit default swaps?

Wanneer is er sprake van een default?

Op verzoek van obligatiebeleggers publiceerde kredietbeoordelaar Fitch deze week een nieuw rapport, waarin ze uitlegt dat overheden in bepaalde gevallen hun schulden in een andere valuta mogen aflossen. Volgens de kredietbeoordelaar is er geen sprake van een default als de valuta waarin de obligatie genoteerd staat ophoudt te bestaan of als in de voorwaarden van de obligatielening is opgenomen dat de schuld in een andere valuta afgelost mag worden. Ook is er volgens Fitch geen sprake van een default als de schuldenaar een mogelijkheid vindt om de schuldeiser via een omweg alsnog in de originele valuta te betalen.

De kredietbeoordelaar spreekt van een default als de schuldenaar niet in staat is het volledige bedrag in de oorspronkelijke valuta te betalen, zolang die valuta blijft bestaan. Betaalt een land haar schuld in een andere munteenheid, dan wordt dat gezien als een gemiste betalingstermijn en een traditionele default volgens de criteria van Fitch.

Valutarisico

De plannen van Marine Le Pen om uit de euro te stappen en een eigen munt in te voeren brengen extra onzekerheid met zich mee op de obligatiemarkt. Kon het land afgelopen zomer nog voor 10 jaar lenen tegen bijna nul procent, nu betaalt ze ongeveer een procent rente om voor dezelfde looptijd geld op te halen. In februari bereikte de ‘spread’ tussen Duitse en Franse staatsobligaties het hoogste niveau in vier jaar als gevolg van de uitspraken van Marine Le Pen.

Beleggers vrezen een groter valutarisico als Frankrijk een eigen munt invoert. Dat kan zich vertalen naar een hogere rentevergoeding. Sinds de invoering van de euro werd het voor Frankrijk steeds goedkoper om geld te lenen, zoals de volgende grafiek laat zien.

“Als het omzetten van de staatsschuld een reële mogelijkheid wordt, dan moeten we onze blootstelling aan Frankrijk opnieuw onder de loep nemen. Internationale beleggers in opkomende markten verwachten een veel hoger rendement voor leningen in een lokale munteenheid dan voor leningen in een harde valuta, ter compensatie voor het valutarisico. Ik verwacht hetzelfde voor Frankrijk in dat scenario”, zo verklaarde obligatiebelegger Yannick Naud van Banque Audi uit Geneve tegenover Bloomberg.

france-government-bond-yield

Rente op Franse staatsobligaties stijgt weer door dreiging van ‘Frexit’ (Bron: Trading Economics)

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *